Reacties 0

Sluit
Wat vind jij? Reageer

Jij bent de eerste. Laat je stem horen en start de discussie.

Gieke Buur: "Ik zie wat de impact is als jongeren afhaken of niet geholpen worden"

Gieke Buur vindt het schijnend dat jongeren massaal afhaken bij hulp omdat ze het gevoel hebben dat ze niet gezien en begrepen worden. Ook omdat ze ziet wat voor impact het heeft als jongeren niet op de juiste manier geholpen worden. Bijvoorbeeld meisjes die vreselijke trauma's hebben, driekwart jaar op een wachtlijst staan, een intake hebben, dan bij een intake horen dat ze toch verkeerd zitten en dan vervolgens weer op straat staan.

Gieke: "Dan denk ik huh? Je pakt dit kind bij de hand en je gaat net zo lang rondbellen tot je samen hebt bedacht welke plek dan wel de juiste is. En ik (als hulpverlener) zorg dat je daar komt! Dat is wat je moet doen. Heel normaal en menselijk."

"Wij als volwassenen denken dat we ze snappen, denken te weten waar hun behoeften liggen. Maar dat is helemaal niet waar. Je moet het samen doen en ook luisteren. Je moet dus af en toe je eigen ego aan de kant zetten. Het is dus belangrijk om feedback te vragen aan jongeren over hoe jij het doet. Want dan kun je ook bijsturen als je het niet goed doet."

Meer over Gieke Buur

Gieke Buur is van oudsher psycholoog en heeft lang in de GGZ gewerkt, het onderwijs en in de jeugdzorg. Ze is nu sinds een jaar of drie verbonden aan een landelijk programma voor het ondersteuningsteam 'Zorg voor de jeugd'. Een jaar geleden heeft Gieke samen met Noa van Hagen de Schoenveter Club opgezet. Met de Schoenveter Club willen Gieke en Noa zorgen voor de beste jeugdzorg. Met eerlijke feedback van kinderen en ouders aan professionals en een kans voor professionals om te 'shinen'. Ook om zich door te ontwikkelen op punten die voor kinderen en ouders belangrijk zijn.