Selecteer een pagina

Er lopen maar liefst 240 miljoen alcoholisten en 1 miljard rokers rond op de wereld; respectievelijk vijf en twintig procent van de totale wereldbevolking. Dat schreven onderzoekers deze week in het Global Statistics on Addictive Behaviours Report. Het is voor het eerst dat er een dergelijke, nauwkeurige berekening werd gedaan.  Volgens de onderzoekers vinden we de grootste drinkers  in Oost-Europa. Per hoofd van de bevolking wordt hier jaarlijks ongeveer 13,6 liter alcohol geconsumeerd, op de voet gevolgd door Noord-Europa met 11,5 liter per jaar. In Centraal-, Zuid- en West-Azië wordt het minste geborreld: 2,1 liter per hoofd per jaar. In Oost-Europa vinden we tevens de meeste rokers; zo’n dertig procent van de volwassen bevolking, gevolgd door Oceanië met 29,5 procent en West-Europa met 28,5 procent.

 

Slap handje

De kracht waarmee iemand een handdruk geeft, kan een indicatie geven over de kans die hij heeft op een hartaanval of een beroerte. Uit een omvangrijke studie waarover het medische tijdschrift The Lancet bericht, blijkt dat een handdruk een betere manier is om het risico te voorspellen dan het meten van de bloeddruk. Voor het onderzoek werden 140.000 mensen in zeventien landen vier jaar lang onderzocht. Zij moesten zo hard mogelijk knijpen in een object. Een slap handje kan duiden op afgenomen spierkracht en een aanwijzing geven van iemands gezondheid, maar tot nu toe was geen direct verband gelegd met de conditie van het hart.Het verband tussen de kracht van de handdruk en hartaandoeningen bleef ook bestaan als andere factoren in ogenschouw werden genomen, zoals leeftijd, opleidingsniveau, sportiviteit en of iemand rookte of alcohol gebruikte, meldt The Telegraph donderdag.

 

Griep

Het heeft even geduurd, maar de langste griepepidemie in veertig jaar is eindelijk voorbij. Dat meldde het onderzoeksinstituut Nivel dinsdag. Voor de tweede achtereenvolgende week zijn er 24 griepgevallen per 100.000 inwoners, en dat is beneden de epidemische grens van 51 gevallen per 100.000. Het ging om een relatief milde variant van influenza, maar wel om een hardnekkige die 21 weken aanhield. Vooral jonge kinderen van nul tot vier jaar hadden er last van. Nivel Zorgregistraties houdt sinds 1970 bij hoeveel mensen er bij de huisarts komen met griepachtige klachten.

(BRON: gezondheid.nl, Telegraaf, Nu.nl)