Selecteer een pagina

Electrische epilatie

Werkwijze
Een dun naaldje (zo dun als de haar zelf) wordt langs het haartje in de haarfollikel gebracht. Hier voelt u niets van, want het is een natuurlijke huidopening. Dan wordt er enkele seconden stroom gegeven, waardoor de haar loslaat. Dit zult u ervaren als een hitte die in de huid ontstaat. Als de haar eenmaal los is, wordt deze met een pincet verwijderd. Hierna wordt nog enkele seconden stroom gegeven in de lege haarfollikel, zodat zoveel mogelijk celletjes die de haar aanmaken, vernietigd worden. Elektrische epilatie is dus een tijdrovende en niet geheel pijnloze behandeling. Er moet namelijk haartje voor haartje worden gewerkt. Na de behandeling kan de huid tot een paar uur erna rood zien en/of warm aanvoelen. Als dit het geval is kunt u thuis de huid met een koude washand koelen. Gedurende 48 uur na de behandeling moet u de zon/zonnebank mijden, dit i.v.m de kans op het ontstaan van vlekjes.

Veel voorkomende vragen, feiten en fabels
“Als ik vandaag een haar met een pincet epileer, zit hij er morgen alweer!”
Dit is niet waar. Als een haar met een pincet uit de huid wordt getrokken, dan duurt het minimaal twee tot drie weken voordat er uit diezelfde haarfollikel een haar komt. Er moet namelijk een hele nieuwe haar gevormd worden, die eerst in de huid groeit en pas daarna (zichtbaar/ voelbaar) uit de huid komt.

“Ik ben gemiddeld vijf minuten per dag met een pincet bezig om alle storende haartjes te verwijderen, mijn overbeharing valt dus wel mee.”
Niet geheel juist. Als u dagelijks met een pincet trekt heeft u meer overbeharing dan u denkt. Zoals hiervoor al is beschreven, duurt het enkele weken voordat een uitgetrokken haar terug komt. Om een goed beeld te krijgen van de werkelijke overbeharing, zou u gedurende één maand de haren moeten laten staan (knippen of scheren mag in dit geval wel).

“Als een haar één keer behandeld is d.m.v. elektrische epilatie komt hij nooit meer terug.”
Dit is helaas niet waar. Een haar moet vaker behandeld worden voordat hij definitief weg is. In de haarfollikel zitten zoveel cellen die meewerken om een haar tot stand te brengen, ze kunnen niet allemaal in één keer vernietigd worden. Dus komt de haar wel steeds dunner, minder stug en minder gepigmenteerd terug.

“Van scheren en knippen krijg ik meer haren.”
Niet waar. Als een haar wordt geschoren of geknipt, wordt alleen dat gedeelte van de haar weggehaald wat te zien is. De haar groeit en zal binnen twee dagen alweer zichtbaar/ voelbaar zijn. Als u zou stoppen met epileren en de haren ineens gaat scheren, komen de haren allemaal in een gelijke (groei)fase. Hierdoor lijkt het alsof u meer haren heeft.

“Van scheren en/of knippen worden de haren dikker.”
Nee, de haren zullen wel dikker en stugger aanvoelen, omdat de doorsnede van de haar groter is op het moment dat u de haar scheert. Als u een haar epileert en na een paar weken de nieuwe haar door komt, voelt u als eerste de punt van de haar. Dit voelt uiteraard zachter aan dan de geschoren haar. Maar de haren worden niet dikker.

“Elektrische epilatie is erg pijnlijk.”
Dit is moeilijk te zeggen. Niet iedereen heeft dezelfde pijngrens. Er wordt met stroom gewerkt en dat wordt ervaren als een warmte (hitte) die in de huid ontstaat. De een vindt dit niet pijnlijk, maar de ander wel. Is de behandeling echt te pijnlijk voor u, dan kunt u vragen om Emla crème. Dit is een huidverdovingscrème die minstens één uur voor de behandeling dik aangebracht moet worden. Het zal de huid minder gevoelig maken.

“Hoelang duurt het voordat alle haren definitief weg zijn?”
Dit is moeilijk te zeggen, omdat het van veel factoren afhangt. O.a. van de hoeveelheid haren, de groeisnelheid van de haren en de dikte van de haren en van de frequentie van de behandeling. Gemiddeld ziet men na drie maanden pas resultaat. Hiermee wordt niet bedoeld dat de overbeharing dan helemaal weg is, maar dat de haren wat dunner worden en dat de ruimte tussen de haren wat groter wordt, omdat sommige haren al definitief wegblijven. Ga er vanuit dat u voor overbeharing op de kin en bovenlip minstens een jaar tot anderhalf jaar, gemiddeld 30 minuten per week, behandeld moet worden voordat de overbeharing definitief weg is.

“Zijn haren op het lichaam ook elektrisch te epileren?”
In principe kunnen alle haren worden verwijderd d.m.v. elektrische epilatie. Maar het moet wel een haalbare situatie zijn. Een rug bevat veel meer haren dan bijvoorbeeld een bovenlip of een kin. Als u de voorafgaande vragen gelezen heeft zult u snappen dat een rug, benen en armen een ’meerjarenplan’ zal worden. Dit zijn te grote oppervlakken voor elektrische epilatie en kunnen beter d.m.v. licht of laser worden behandeld.

“Wordt elektrische epilatie vergoed door mijn zorgverzekeraar?”
De meeste zorgverzekeringsmaatschappijen vergoeden een gedeelte van de behandeling, mits de overbeharing bij vrouwen en in het gelaat voorkomt. Elektrische epilatie op het lichaam wordt dus meestal niet vergoed. Hoeveel wordt vergoed is per zorgverzekeraar verschillend, vraag het dus goed na. Bedenk wel dat als uw zorgverzekeraar niet veel vergoed, uzelf voor hoge kosten kunt komen te staan.