Selecteer een pagina

Acne
Acne vulgaris, kortweg acne genoemd, is de
medische term voor jeugdpuistjes. Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit acne. Bij de één zijn het enkele puistjes, bij de ander is het een uitgebreide huidaandoening die veel psychische problemen kan geven en het plezier in het dagelijkse leven kan verminderen.

Ontstaanswijze
Acne berust op een ontsteking van dat deel van de huid waarin zich de talgklier bevindt. Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren een rol. In de meeste gevallen begint acne in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden groter en produceren meer talg, die bovendien dikker is van samenstelling. Indien er te veel talg wordt afgescheiden, kan de talg zich ophopen en de uitvoergang van de talgklier verstopt raken. Deze talgophopingen worden mee-eters of comedonen genoemd. Er zijn oppervlakkige mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen mee-eters (witte comedonen). De talgophoping wordt nog versterkt door toegenomen verhoorning van de uitvoergang van de talgklier, waardoor deze extra nauw wordt. Daarnaast bevinden zich in de talgklieren tal van bacteriën, die zich snel kunnen vermenigvuldigen en de talg omzetten in vetzuren. Door het opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte talgklierfollikel steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes (pustels).

Behandeling algemeen
Hoewel de behandelingsmogelijkheden voor acne de laatste jaren enorm zijn toegenomen, blijft acne een aandoening met een chronisch karakter. Acne is niet van de ene dag op de andere verdwenen. Zelfs de lichtere vormen van acne vereisen vaak langdurige aandacht. Acne kan niet snel worden genezen. Wel lukt het meestal ervoor te zorgen dat de acne “rustig” wordt en rustig blijft totdat er uiteindelijk genezing optreedt. Een standaardbehandeling voor acne bestaat niet. Wanneer de ontstekingsverschijnselen op de voorgrond staan is de behandeling anders dan wanneer het vooral om mee-eters gaat. De ernst van de aandoening, de klachten, maar ook leeftijd en geslacht, bepalen met welke behandeling zal worden gestart. Aangezien ook niet vaststaat hoe men zal reageren op de behandeling en het enige tijd kan duren voordat een behandeling “aanslaat”, is acne een aandoening die maatwerk vereist.

Huidtherapeutische behandeling
De meeste patiënten worden doorverwezen door de dermatoloog of huisarts en worden in eerste instantie met medicatie behandeld. De behandeling van de huidtherapeut is dan met name gericht op het ‘schoon maken’ van de huid, d.w.z. het verwijderen van comedonen en pustels. Verder geeft de huidtherapeut adviezen over de dagelijkse verzorging van de huid, hygiëne en er worden tips gegeven die zullen bijdragen aan het verbeteringsproces van de acne. De behandelingen zullen in het begin kort op elkaar volgen, om zo een sneller resultaat te boeken. In de praktijk zijn ook producten verkrijgbaar die voor de dagelijkse verzorging gebruikt kunnen worden.