Selecteer een pagina

Bron: Drs. Ronald van Gelder

Als het gezicht de spiegel van de ziel is, dan is de aangezichtsverlamming welzeker de gebarsten weerspiegeling van de gekwetste ziel.

Een aangezichtsverlamming (facialisparalyse) kan naast fysieke en functionele problemen ook psychische en emotionele problemen met zich meebrengen. Dit boek geeft inzicht in de gevolgen van een aangezichtsverlamming; tevens laat het de lezer zien hoe ver de wetenschap is en welke behandelwijzen tegenwoordig mogelijk zijn.

De aangezichtsverlamming voorbij bestaat uit vier delen die de facialisparalyse en de problemen daaromheen vanuit een ander ‘gezichtspunt’ benaderen:

– Deel 1 is medisch van aard. In dit deel wordt onder meer de ontwikkeling van behandelingen van de aangezichtsverlamming in de afgelopen eeuw tot heden geschetst.

– Deel 2, dat paramedisch getint is, besteedt aandacht aan actuele behandelwijzen en de meest recente onderzoeksresultaten op dit terrein.

– Deel 3 gaat in op de psychosociale aspecten van een aangezichtsverlamming. Een psycholoog met een facialisparese zet bijvoorbeeld de emotionele gevolgen, voor de levensloop van de getroffene, systematisch op een rij.

– Deel 4 laat zien wat er op esthetisch gebied mogelijk is om de facialisparese te ‘verdoezelen’. Denk bijvoorbeeld aan camouflage met behulp van cosmetica.

Kortom, De aangezichtsverlamming voorbij is zowel interessant voor mensen die de aandoening hebben, als voor degenen die zich beroepsmatig hiermee bezighouden.

Drs. Ronald van Gelder is bewegingswetenschapper, wetenschapsredacteur en hoofdredacteur. Onder zijn redactie verscheen eerder: Een Facialis: behandeling, effecten en beleving van een aangezichtsverlamming. Dr. Carien Beurskens is fysiotherapeut en wetenschappelijk onderzoeker in het UMC St Radboud te Nijmegen. Prof.dr. Peter Heymans is ontwikkelingspsycholoog en hoogleraar Levenslooppsychologie. Heymans kreeg in 1984 een aangezichtsverlamming na operatieve verwijdering van een brughoektumor.

Boekgegevens
Titel: De aangezichtsverlamming voorbij
Auteur: R. van Gelder
ISBN: 90 352 2635 6
Prijs: € 27,50
Uitgave: 1e druk; 2003; 256 blz.