Selecteer een pagina

Cafeïne is een natuurlijk bestanddeel van koffie, thee en cacao, maar het wordt ook verwerkt in diverse frisdranken en in geneesmiddelen.

Cafeïne staat bekend om de stimulerende werking. Een kwartier na het drinken van een kopje koffie, kan de cafeïne al in het bloed zijn opgenomen.Wat is cafeine precies?

Cafeïne komt in de natuur voor in meer dan zestig verschillende plantensoorten. De koffieplant is daar één van. Cafeïne is een goed oplosbare stof, vooral in warm water. In droge vorm is het een witte, poederachtige substantie.

Cafeine maakt deel uit van de methylxanthinegroep waar ook theofylline en theobromide toe behoren. Al deze stoffen hebben een vergelijkbaar stimulerend effect op het centraal zenuwstelsel, hoewel cafeïne de sterkste uitwerking heeft.

Cafeïne wordt snel en efficiënt geabsorbeerd uit het maagdarmkanaal en in de bloedbaan opgenomen. Na 15 tot 120 minuten is de concentratie in het plasma maximaal.

 

Lees meer over dit onderwerp in onderstaand boek:

Caffeine and health research

Door: Kenneth P. Chambers