Selecteer een pagina

Brandwonden kunnen een verschillende oorzaak hebben. Naargelang de ernst spreekt men van eerstegraads, tweedegraads, derdegraads en vierdegraads brandwonden.Eerste- en tweedegraads wonden zijn zelf goed te behandelen, voor derde- en vierdegraads wonden moet je naar de huisarts of het ziekenhuis.

Behandeling

Wat je ALTIJD moet doen, bij welk soort verbranding ook, is de wonden koelen met water; lauw, liefst stromend water. Doe dat minstens een kwartier, het verlicht de pijn enorm. Als het open wonden zijn, behandel die dan niet met crèmes of poeders. Blijft er kleding aan de wond plakken, laat die dan zitten!

Eerstegraads verbranding:
Bij lichte verbranding door te lang zonnen is de huid rood, droog en pijnlijk. Hier hoef je niet mee naar de dokter. Gebruik een verkoelend en vochtinbrengend schuim of een verzachtende crème of emulsie.

Hetzelfde geldt als dit soort verbranding is ontstaan door een heet voorwerp, hete lucht of een hete vloeistof. Neem eventueel een pijnstiller. Dek de huid niet af, dan herstelt die sneller.

Tweedegraads verbranding:
Als de verbrande huid vochtig is of blaren vertoont, is dat een tweedegraads verbranding. Alleen bij een verbranding in het gezicht of de schaamstreek, als er op meerdere plekken verbrandingen zijn of als de wond groter is dan 5×5 centimeter is het nodig om een arts te raadplegen.

Derde- en vierdegraads verbranding:
Dit zijn ernstige verwondingen. De huid is geheel verdwenen, de wond doet geen pijn en hij is wit of zwart verkleurd. Roep in zo’n geval direct medische hulp in, koel langdurig met lauw water of leg natte schone compressen – desnoods theedoeken of luiers – op de wonden.