Bezig met laden

Speciaal voedingsprogramma voor IC-patiënten

IC-patiënten krijgen direct na opname exact berekende sondevoeding of parenterale voeding (via infuus). Sneller en juist voeden geeft optimaal resultaat. Dat is de winst van onderzoek en ontwikkeling in het ziekenhuis van Ede dat voeding en bewegen als speerpunt heeft.

Programma
Bij opname wordt een aantal gegevens ingevoerd over het gewicht, de lengte en de (voedings-)toestand van de patiënt in het elektronisch patiëntendossier van de IC. Vervolgens wordt exact en automatisch uitgerekend welke voeding in welke hoeveelheid aan de patiënt moet worden gegeven, door sondevoeding, eiwittoevoegingen, parenterale voeding of elke combinatie daarvan. Vervolgens worden elk uur de waarden vergeleken met de toediening, de zgn. voedingsbalans. Verpleegkundigen en artsen kunnen nu de voeding bijstellen om de patiënten de beste kans op herstel te geven.

Rekenwerk
De voedingsberekeningen zijn ingewikkeld omdat IC-patiënten ook (veel) andere medicijnen, infusen en bijvoorbeeld antistollingsmiddelen krijgen die van invloed zijn. De computer doet hiervoor het enorme rekenwerk, met alle factoren wordt rekening gehouden. Het voedings-programma is het resultaat van onderzoek door ICT-specialist/IC-verpleegkundige Dick van Blokland en intensivist Arthur van Zanten. Zij vormden een voedingswerkgroep met teamleden van de IC en diëtisten en stelden het uitgebreide voedingsprogramma op.

Wereldprestatie
Intensivist Arthur van Zanten: ‘Wat de werkgroep heeft gerealiseerd is uniek in de wereld! Ik ben nog nergens zo’n doordacht systeem tegen gekomen. Het gaat de zorg aan IC-patiënten nog verder verbeteren. Daarnaast draagt het bij aan de (inter)nationale positie van Ziekenhuis Gelderse Vallei als voedingsziekenhuis.’ Het IC-voedingsprotocol wordt inmiddels op enkele plaatsen in Nederland, maar ook in Azië en in het Midden-Oosten toegepast. Arthur van Zanten werkt met zijn team aan publiciteit door o.a. de presentaties op internationale podia en wetenschappelijke publicaties. Jaarlijks bezoeken vele internationale artsen en wetenschappers de IC van Ziekenhuis Gelderse Vallei om te leren van de opgebouwde expertise en ICT-oplossingen op het gebied van voeding.