Selecteer een pagina

Vijf locatie-partners
Vol trots presenteren alle vijf de initiatiefnemers hun prachtige locaties die een mooie samenhang vormen tussen sociale, corporate, culturele, gemeentelijke en historische aspecten in ’s-Hertogenbosch. Ogen komen te hangen aan de gebouwen: Jeroen Bosch Ziekenhuis, SAP, Theater aan de Parade, De Heus en de Watertoren (BOEi).

Jean-Marc Reinold, voorzitter van de kunstcommissie Jeroen Bosch Ziekenhuis : “De gedachte die Lucas heeft om ik, de ander en het ons gestalte te gaan geven, sprak de kunstcommissie zeer aan. Buiten het feit dat een eyecatcher een uitdaging op zich is, is de verbondenheid in het project met de samenleving het belangrijkste aspect waarom het JBZ aan dit project mee wil doen. Het JBZ wil een healing environment bieden, daarnaast de stad verbinden aan het ziekenhuis of vice versa. Het project geeft aan dat een ziekenhuis midden in de samenleving staat, met de fysieke aanwezigheid van één van de ogen wordt deze verbinding verder benadrukt.”

Kijken en ervaren
Vanaf 25 september zijn de vijf eyecatchers geopend voor het publiek. Met een toegangsbewijs stap je in een stoel en word je – uit het gebouw – het oog ingereden. Kijkend door de pupil geniet je vanuit grote hoogte van het indrukwekkende uitzicht over de stad. Wanneer het OOG sluit, word je getrakteerd op beeld en muziek die je verder laat zien dan ooit tevoren.
De OGEN zijn gemodelleerd naar de ogen van Bosschenaren. Begin mei lieten zij voor dit doeleinde hun ogen fotograferen bij Canon. De mooiste ogen van Den Bosch hangen vanaf 25 september op de eerder genoemde vijf locaties in Den Bosch. Op http://www.oogdenbosch.nl staat hier meer informatie over.
OOG tijdens Festival Boulevard

Op 25 september gaat het stadsproject OOG Den Bosch in première. Tijdens Theaterfestival Boulevard (7 t/m 17 aug) kunnen een beperkt aantal bezoekers al ervaren wat OOG betekent. Speciaal voor BLVRD FABRIKAAT wordt er een OOG opgehangen aan De Heus. Tegelijkertijd is tijdens Theaterfestival Boulevard ook de première van de voorstelling LOS van Lucas De Man te zien (7 t/m 10 aug). Beide producties samen zijn onderdeel van het stadsproject waar de stad zich laat zien.

Lucas De Man
Lucas De Man is artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden, regisseur bij Het Zuidelijk Toneel en met ingang van 2013 als Stadskunstenaar verbonden aan de stad ’s-Hertogenbosch. In al zijn projecten streeft Lucas ernaar om de publieke ruimte geen anonieme consumptiemarktplaats te laten zijn, maar een plek van verbinding, verwondering, verstrooiing, verbazing, verwarring en zo uiteindelijk: ontmoeting. Een moment van niet moeten.

Stadsproject OOG Den Bosch
Vanuit drie standpunten – ik , de ander en ons – bekijkt Lucas De Man de stad
‘s-Hertogenbosch. De vijf eyecatchers belichamen het ik-perspectief, de theatervoorstelling LOS verbeeldt het perspectief van ‘de ander’, en ‘ons’ staat voor Onderzoek Naar Samenleven. Hierbij voert Lucas De Man samen met lokale partners een onderzoek uit dat resulteert in verschillende kunstwerken en –installaties, straattheater en meer.