Bezig met laden

Bijna 1 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek naar hiv/aids

Zij kunnen aan de slag met onderzoek naar de effectiviteit van het combineren van preventiemethoden, het voorspellen van anuskanker bij mannen met hiv, een studie naar methoden om verstopt hiv wakker te schudden, opdat het echt helemaal uit het lichaam kan worden opgeruimd en een onderzoek dat zich richt op de vraag waarom de Langerhanscel bij de ene vrouw wel en de andere niet voorkomt dat ze geïnfecteerd wordt met hiv.

Efficiënt en effectief hiv voorkomen - €249.626, duur 4 jaar
De meeste nieuwe hiv-diagnoses in Nederland komen voor onder homomannen. Ondanks succesvolle behandeling zijn er jaarlijks ongeveer 700 tot 800 nieuwe infecties onder mannen die seks hebben met mannen. We proberen dit al enkele jaren te voorkomen door verschillende voorzorgsmaatregelen met elkaar te combineren. We combineren bijvoorbeeld ‘eerder testen’ met ‘partnerwaarschuwing’, ‘condoomgebruik’ en ‘eerder behandelen’. Onderzoekster dr. Maria Xiridou van het RIVM gaat nu onderzoeken of deze verschillende methodes elkaar eigenlijk altijd versterken, of dat ze elkaar soms ook bijten. Ze gaat dit onderzoeken met gebruik van een aantal wiskundige modellen. Ook wordt daarmee gekeken hoe effectief en efficiënt het combineren van de methodes is. Op deze manier hebben we een gedegen basis voor het combineren van de diverse voorzorgsmaatregelen tegen hiv en andere soa’s. Wat werkt het beste, wat is de meest efficiënte combinatie en wat blijkt helemaal niet te werken?

HPV en kanker bij homomannen met hiv -€220.864, duur 3 jaar
Bij 50 tot 80 procent van de homomannen met hiv in Nederland worden onrustige cellen gevonden die zijn veroorzaakt door HPV (onder andere bekend als veroorzaker van baarmoederhalskanker bij vrouwen). Een deel van deze mannen ontwikkelt in een later stadium anuskanker, een ander deel niet. Hoe vinden we nou die potentieel ernstige gevallen, zonder dat we iedereen constant moeten testen en monitoren? Dat hoopt de GGD Amsterdam onder leiding van dr. Maarten Schim van der Loeff uit te vinden door middel van onderzoek.
De onderzoekers gaan kijken naar een groep van 320 homomannen met hiv uit Amsterdam. Deze mannen zijn eerst gedurende twee jaar onderzocht op HPV-infecties. Men weet dus bij wie wel en bij wie geen HPV is gevonden. Er worden met verschillende technieken, zoals de aanwezigheid van antistoffen en virus in bloed en van virus en afwijkende cellen in biopten, gekeken naar de kenmerken van HPV en afwijkende cellen. Het doel is om een manier te vinden waarop er beter voorspeld kan worden of zich kanker ontwikkelt of niet. Zo hopen we de beste manier te ontdekken om anuskanker in een zo vroeg mogelijk stadium op te kunnen sporen!

Shock & Kill: hiv wakker schudden - €250.000, duur 3 jaar
Hoewel een hiv-infectie tegenwoordig met medicijnen goed te behandelen is, is er nog geen middel dat hiv kan genezen. Hiv weet zich namelijk te ‘verstoppen’ in het DNA van cellen in ons lichaam. We zeggen dan dat het virus slapend aanwezig is. Dit betekent dat als iemand medicijnen neemt, we op zeker moment niet meer kunnen zien dat hiv in het bloed zit. Maar we weten dat het zich ergens in de cellen slapend houdt. Het virus kan zich op verschillende manieren schuil houden in ons lichaam. Eén van die manieren is om zich te verstoppen in het zogenaamde ‘dichtgevouwen DNA’ van cellen. Het BAF-complex is een groep eiwitten die een rol spelen bij dat vouwen van het DNA.
Onderzoeker dr. Tokameh Mahmoudi van het Erasmus MC wil kijken of het remmen van dat BAF-complex er voor kan zorgen dat hiv wordt ‘wakker geschud’. We noemen dat de ‘shock&kill-methode’. Het betekent dat we eerst het virus wakker schrikken, om het vervolgens op te ruimen.
Dat zou betekenen dat we uiteindelijk ook het allerlaatste restje hiv, dat tot nu toe slapend in het lichaam aanwezig blijft, kunnen opruimen – een weg naar genezing. De onderzoekers gaan uitzoeken hoe en met welke middelen BAF geremd kan worden. Daarna testen zij deze middelen in het laboratorium en zoeken zij ook naar dé manier om het virus werkelijk op te ruimen: shock & kill dus.

Vatbaarder voor hiv? - €250.000, duur 4 jaar
Prof. dr. Theo Geijtenbeek, onderzoeker bij het AMC, ontdekte eerder dat bepaalde afweercellen het hiv-virus kunnen vernietigen. Maar hoe goed deze cellen werken kan verschillen per persoon. Zo lijkt het erop dat sommige vrouwen vatbaarder zijn voor hiv dan anderen. Tijd voor nader onderzoek.
De zogenoemde Langerhanscellen zijn afweercellen van het menselijk lichaam. Ze komen onder andere voor in de vagina. Wanneer hiv bij vrouwen de vagina binnendringt zijn het de eerste cellen die in aanraking komen met het hiv-virus. Geijtenbeek ontdekte dat Langerhanscellen in staat zijn om het hiv-virus uit te schakelen. Dat is natuurlijk interessant; als we kunnen begrijpen hoe die cel dat doet, kunnen we misschien ooit zelf het hiv-virus uitschakelen. Tijdens dit onderzoek gaan de onderzoekers van Geijtenbeek kijken wat er allemaal een rol speelt bij dat uitschakelen van hiv. Zijn het genetische variaties bij vrouwen, het vaginale milieu en hoe zit het binnenin de Langerhanscel zelf? Door deze processen te begrijpen hopen de onderzoekers uiteindelijk de beschermende werking van de Langerhanscellen te ontdekken. Dat zou een stap op weg naar het einde van hiv betekenen.