Reacties 0

Sluit
Wat vind jij? Reageer

Jij bent de eerste. Laat je stem horen en start de discussie.

Digitaal

PlaygroundVR: geluksmoment voor kinderen in ziekenhuis

PlaygroundVR, een virtuele speeltuin waar kinderen samen in kunnen spelen. Door gebruik te maken van virtual reality (VR) technologie kunnen kinderen eventjes vergeten waar ze zijn. Vooral voor kinderen die regelmatig in het ziekenhuis moeten zijn of langdurig worden opgenomen kan dit een verademing zijn.

Jason van Eunen en kind spelen PlaygroundVR in ziekenhuisbed

Iedere zes weken in het ziekenhuis
Sven heeft Colitis ulcerosa, dit is een ontsteking van de dikke darm waarbij zweren gevormd worden (ulcerosa). Door deze ziekte is de darm van Sven aaneengesloten ontstoken. Colitis ulcerosa is niet te genezen, maar wel te behandelen. Daarom krijgt Sven iedere zes weken via een infuus medicijnen. Voor hem is PlaygroundVR een fijne afleiding waardoor hij even in een andere wereld kan zijn. Op het moment dat Sven de virtual reality bril opzet is hij even in een andere wereld waardoor hij kan ontspannen. Een ziekenhuisbezoek wordt voor hem op deze manier ietsjes minder vervelend en dat is fijn!

Minder stress
In het ziekenhuis word je wereld een stuk kleiner. Vooral voor kinderen die niet het ziekenhuisbed uit kunnen, regelmatig het ziekenhuis of geïsoleerd zitten kan het eenzaam zijn. Ze missen de geluksmomentjes van verstoppertje spelen, tikkertje, wedstrijdjes rennen of voetballen op het plein. Om deze kinderen toch met elkaar in contact te laten komen is PlaygroundVR ontwikkeld. In een virtuele omgeving kunnen kinderen rondlopen, spelletjes spelen en praten met elkaar.  Helemaal veilig en zonder risico’s. Ze worden naar een totaal andere wereld getransporteerd waar ze alles even kunnen loslaten. PlaygroundVR is dus niet alleen leuk, het verbeterd ook de mentale en fysieke toestand van het kind. Want, meer geluksmomenten zorgt voor snellere genezing en dus voor minder stressmomenten.

PlaygroundVR speeltuin voor kinderen.

Virtual Reality, fantasie en creativiteit
PlaygroundVR maakt gebruik van virtual reality. Virtual reality is letterlijk vertaald een virtuele realiteit, ofwel een omgeving die door een computer gemaakt en weergegeven wordt. De gebruiker zet een speciale bril op en speciale sensoren volgen de bewegingen van je hoofd waardoor de gebruiker het gevoel heeft daadwerkelijk in de virtuele omgeving te zijn. In PlaygroundVR kunnen kinderen kunnen hun eigen creativiteit en fantasie gebruiken om leuke spelletjes samen te spelen. Ze kunnen tikkertje spelen, spelen bedenken met een bal, een tak als fantasiezwaard gebruiken en dingen bouwen. Er is bewust gekozen om de wereld open te laten zodat kinderen hun creativiteit moeten gebruiken. Net als in de ‘echte’ wereld waarbij je bijvoorbeeld twee jassen kunt gebruiken om een goal te maken. In totaal kunnen er momenteel 8 kinderen tegelijkertijd met elkaar spelen. In de toekomst moeten dit er meer worden. 

Creativiteit en fantasie in de wereld van PlaygroundVR.PlaygroundVR groeit
PlaygroundVR is in 2013 bedacht door Jason van Eunen en Freek Teunen uit Eindhoven. Ze waren nog studenten toen ze met hun idee aan de slag gingen. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht was het eerste kinderziekenhuis in Nederland dat op een grote schaal PlaygroundVR heeft kunnen testen. Ondertussen zijn meerdere ziekenhuizen voorzien van de virituele speeltuin en hebben Jason en Freek een groter team waarmee ze stappen aan het zetten zijn. Ze zijn PlaygroundVR constant aan het testen, ontwikkelen en verbeteren dus de speeltuin is nog lang niet klaar. Ze hebben al een aantal (succesvolle) crowdfundings georganiseerd waarmee ze o.a. geld opgehaald hebben om ziekenhuizen te voorzien van VR-spullen.

Virtual reality in de zorg
In de zorg wordt er steeds meer aandacht besteed aan de mogelijkheden die virtual reality kan bieden. Momenteel wordt het veelal toegepast om gedragsverandering te realiseren. Mensen met fobieën, depressies of een burn-out kunnen er veel baat bij hebben. Ook in een tijd bewegingsvrijheid van mensen wordt beperkt kan virtual reality een mooie oplossing bieden.

Ook interessant:

 

Gezond blijven. Beter worden.

De zorg slimmer en menselijker maken. Dat willen wij. Plannen zijn groots, de uitrol heeft tijd nodig.

We leren elke dag en kunnen jouw feedback goed gebruiken.

Sluit je aan?