PlaygroundVR: geluksmoment voor kinderen in ziekenhuis. Credits: Ivar Pel
Maatschappelijke gezondheid
Maatschappelijke gezondheid
06/10/2023
2 min
0

PlaygroundVR: geluksmoment voor kinderen in ziekenhuis

06/10/2023
2 min
0

PlaygroundVR, een virtuele speeltuin waar kinderen samen in kunnen spelen. Door gebruik te maken van virtual reality (VR) technologie kunnen kinderen eventjes vergeten waar ze zijn. Vooral voor kinderen die regelmatig in het ziekenhuis moeten zijn of langdurig worden opgenomen kan dit een verademing zijn.

Iedere zes weken in het ziekenhuis 

Sven heeft Colitis ulcerosa, dit is een ontsteking van de dikke darm waarbij zweren gevormd worden (ulcerosa). Door deze ziekte is de darm van Sven aaneengesloten ontstoken. Colitis ulcerosa is niet te genezen, maar wel te behandelen. Daarom krijgt Sven iedere zes weken via een infuus medicijnen. Voor hem is PlaygroundVR een fijne afleiding waardoor hij even in een andere wereld kan zijn. Op het moment dat Sven de virtual reality bril opzet is hij even in een andere wereld waardoor hij kan ontspannen. Een ziekenhuisbezoek wordt voor hem op deze manier ietsjes minder vervelend en dat is fijn!

Minder stress

In het ziekenhuis word je wereld een stuk kleiner. Vooral voor kinderen die niet het ziekenhuisbed uit kunnen, regelmatig in het ziekenhuis moeten zijn of geïsoleerd zitten kan het eenzaam zijn. Ze missen de geluksmomentjes van verstoppertje spelen, tikkertje, wedstrijdjes rennen of voetballen op het plein. Om deze kinderen toch met elkaar in contact te laten komen is PlaygroundVR ontwikkeld. In een virtuele omgeving kunnen kinderen rondlopen, spelletjes spelen en praten met elkaar.  Helemaal veilig en zonder risico’s. Ze worden naar een totaal andere wereld getransporteerd waar ze alles even kunnen loslaten. PlaygroundVR is dus niet alleen leuk, het verbeterd ook de mentale en fysieke toestand van het kind. Want, meer geluksmomenten zorgt voor snellere genezing en dus voor minder stressmomenten.

Virtual Reality, fantasie en creativiteit

PlaygroundVR maakt gebruik van virtual reality. Virtual reality is letterlijk vertaald een virtuele realiteit, ofwel een omgeving die door een computer gemaakt en weergegeven wordt. De gebruiker zet een speciale bril op en speciale sensoren volgen de bewegingen van je hoofd waardoor de gebruiker het gevoel heeft daadwerkelijk in de virtuele omgeving te zijn. In PlaygroundVR kunnen kinderen kunnen hun eigen creativiteit en fantasie gebruiken om leuke spelletjes samen te spelen. Ze kunnen tikkertje spelen, spelen bedenken met een bal, een tak als fantasiezwaard gebruiken en dingen bouwen. Er is bewust gekozen om de wereld open te laten zodat kinderen hun creativiteit moeten gebruiken. Net als in de ‘echte’ wereld waarbij je bijvoorbeeld twee jassen kunt gebruiken om een goal te maken. In totaal kunnen er momenteel 8 kinderen tegelijkertijd met elkaar spelen. In de toekomst moeten dit er meer worden.

PlaygroundVR groeit

PlaygroundVR is in 2013 bedacht door Jason van Eunen en Freek Teunen uit Eindhoven. Ze waren nog studenten toen ze met hun idee aan de slag gingen. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht was het eerste kinderziekenhuis in Nederland dat op een grote schaal PlaygroundVR heeft kunnen testen. Ondertussen zijn meerdere ziekenhuizen voorzien van de virituele speeltuin en hebben Jason en Freek een groter team waarmee ze stappen aan het zetten zijn. Ze zijn PlaygroundVR constant aan het testen, ontwikkelen en verbeteren dus de speeltuin is nog lang niet klaar. Ze hebben al een aantal (succesvolle) crowdfundings georganiseerd waarmee ze o.a. geld opgehaald hebben om ziekenhuizen te voorzien van VR-spullen.

Virtual reality in de zorg

In de zorg wordt er steeds meer aandacht besteed aan de mogelijkheden die virtual reality kan bieden. Momenteel wordt het veelal toegepast om gedragsverandering te realiseren. Mensen met fobieën, depressies of een burn-out kunnen er veel baat bij hebben. Ook in een tijd waarin de bewegingsvrijheid van mensen wordt beperkt kan virtual reality een mooie oplossing bieden.

Reacties