Reacties 0

Sluit
Wat vind jij? Reageer

Jij bent de eerste. Laat je stem horen en start de discussie.

Zorg

Monique Beernink over eenzaamheid binnen zorginstelling Manna

“We hebben een onderzoek gedaan bij Manna, de zorginstelling waar ik werk, en daaruit bleek dat zestig procent van de mensen zich wel eens eenzaam voelt.” Monique Beernink is programmamanager eenzaamheid bij Manna, een zorginstelling in Enschede. “Dat is echt gigantisch veel. We hebben onszelf als doel gesteld dat in 2022 echt niemand zich meer eenzaam voelt binnen onze organisatie. We weten nog niet exact hoe, maar je merkt wel dat er al wat gebeurt. Mensen worden enthousiast en komen in actie.”

publicatiedatum en tijdOct 28, 2021 om 09:50

In het jaar dat het boek ‘de eenzame eeuw’ van Noreena Hertz, hoogleraar economie, uitkomt waarin ze betoogt dat we in ‘wereldwijde eenzaamheidscrisis’ leven, legt de zorginstelling in Enschede de lat hoog. ‘Bij ons voelt niemand zich eenzaam!’ is letterlijk op hun website te lezen. ‘Een gewaagd doel’ noemen ze het zelf. “Ik vind dat we met z’n allen moeten opstaan tegen eenzaamheid”, vertelt Monique. “Dat kan in kleine dingen zitten. In je eigen omgeving. Ga samen iets doen. Dat maakt het voor de ander zoveel makkelijker om uit een isolement te komen.”

Eenzaamheid proberen te voorkomen
Bij zorggroep Manna is nog niet exact bekend hoe ze de eenzaamheid aan willen pakken. Experts en andere organisaties die er eerder mee aan de slag gingen hebben wel wat tips. Eenzaamheidsonderzoeker Jenny de Jong Gierveld geeft bijvoorbeeld het volgende advies: ‘begin al vroeg met het aanleggen van een brede vriendenkring. Familieleden, vrienden, maar ook mensen om gezellig koffie mee te drinken.’ Ben je eenmaal eenzaam, dan is het een stuk lastiger te doorbreken. Wat altijd belangrijk is, als je een ander wilt helpen: luister goed. Probeer te begrijpen waar de ander behoefte aan heeft. Een rondje lopen buiten, of juist samen koffiedrinken. Vul ook niet voor een ander in of hij of zij zich wel of niet eenzaam voelt. “Ik denk dat veel mensen niet durven zeggen dat ze eenzaam zijn. Maar die gevoelens zijn er wel.” Aldus Monique. In Rotterdam kunnen mensen die zich zorgen maken over iemand anders contact opnemen met de gemeente. Meldingen worden opgepakt bij het Signaalpunt Tegen Eenzaamheid Rotterdam. Hier zijn al zo’n zeshonderd meldingen binnengekomen. En bij zorggroep Manna zit men ook niet stil. Zo is hier dit jaar nog een test gedaan met ‘Beppie’. Een apparaat dat een ansichtkaart omzet in een appje op een smartphone en andersom. Zo kunnen jongeren makkelijk een kaartje sturen vanaf hun smartphone en ouderen reageren daar op hun manier weer op. Een klein gebaar, maar vaak van grote waarde. Met heel veel kleine stapjes moet zo uiteindelijk dat ene grote doel behaald worden: niemand voelt zich meer eenzaam.    

Bekijk hier het interview dat wij hielden met Monique Beernink

Lees verder

Gezond blijven. Beter worden.

De zorg slimmer en menselijker maken. Dat willen wij. Plannen zijn groots, de uitrol heeft tijd nodig.

We leren elke dag en kunnen jouw feedback goed gebruiken.

Sluit je aan?