Reacties 0

Sluit
Wat vind jij? Reageer

Jij bent de eerste. Laat je stem horen en start de discussie.

Zorg

Interview met René Moorman: "Het grootste probleem is eenzaamheid"

René Moorman is een man met ervaring. Al meer dan vijftien jaar is hij ondernemer. Tegenwoordig is hij onder meer eigenaar van twee Pearle winkels in het noorden van het land en hij is directeur van Hoplacare.nl (duurzame anti-condensspray). Zijn motto: “je moet in oplossingen denken, niet in problemen”. En toch ziet hij eenzaamheid als een probleem waar hij niet zo een, twee, drie een oplossing voor heeft. Al is er iets waarvan hij denkt dat het kan helpen...

publicatiedatum en tijdApr 6, 2021 om 14:01
Interview met René Moorman: "Het grootste probleem is eenzaamheid"

“Door mijn werk hoor ik af en toe de meest schrijnende gevallen” vertelt René. “Ik kan me een verhaal herinneren van een vrouw in een verzorgingstehuis in Schoonoord. Haar zoon woont in het westen van het land. Ze vertelde dat hij met een beetje geluk met kerst langskomt. Haar sociale leven is gewoon dood.  Haar man is overleden. Net als de buurvrouw waar ze contact mee had.” Als René de kans krijgt, dan neemt hij uitgebreid de tijd voor dit soort mensen. “Als ik bij zo iemand een oogmeting moet doen, dan neem ik eerst maar eens rustig een kopje koffie. Dan ben ik anderhalf uur bij die mensen voor tien minuten werk. Maar als zij er een beter gevoel aan overhouden... Tsja, dan hoor je dus de meest schrijnende verhalen.”

Eenzaamheid

René zijn ervaringen staan helaas niet op zichzelf. Op gezondheid.nl staat ook een interview met Monique Beernink, programmamanager eenzaamheid bij Manna, een zorginstelling in Enschede. Uit een onderzoek dat zij deed, bleek dat zestig procent van de mensen binnen haar organisatie zich wel eens eenzaam voelt. René vertelt verder: “Normaal ga ik altijd actief op zoek naar een oplossing. Een voorbeeld. Ik liep tegen het probleem aan dat de handalcohol die je tegenwoordig bij heel veel winkels ziet staan, wordt vervaardigd met waterstofperoxide of chloor. Dat zijn bijtende middelen. Als mensen met contactlenzen hun handen hiermee schoonmaken en vervolgens in hun oog zitten, dan is dat enorm gevaarlijk voor je ogen. De oogartsen van het oogziekenhuis in Rotterdam riepen op een gegeven moment op om te stoppen met al die goedkope middelen omdat er hoornvliesschade optrad bij een hoop mensen. Dan denk ik, hoe lossen we dit op? Dus terug naar het lab. Voor een product zonder schadelijke stoffen, wat nog wel goed voor je handen is.”

Hopla handgel

De oplossing?

Was eenzaamheid ook maar zo makkelijk op te lossen, lijkt René vaak bij zichzelf te denken tijdens ons gesprek. “Als ik dan hoor dat mensen nu in isolatie leven in een verzorgingstehuis of in een verpleegtehuis. Bij een grote uitbraak moeten iedereen geïsoleerd op een kamer. Of als ik van mijn vrouw hoor hoe het bij haar gaat, zij werkt in de zorg voor verstandelijk gehandicapten. Jongens met een snotneus die op een kamer worden gezet. Ja, de eenzaamheid en de onbegrijpelijke isolatiesituaties die er zijn... Als ik die zou kunnen oplossen dan zou ik dat heel graag doen.” Hoe lastig ook, René blijft zijn best doen. “Als we met elkaar de schouders eronder zetten. Dan kunnen we met elkaar de wereld een stukje mooier maken.”

Wil je zelf iets doen tegen eenzaamheid?

Maak een praatje met de buurvrouw of -man in de straat. Vraag hoe het gaat en of je misschien een keer koffie of thee kunt komen drinken. Schrijf een (kerst)kaart, zwaai als je langsloopt en maak (oog)contact. Breng eens een bosje bloemen en neem de tijd voor een praatje. Het zijn de kleine dingen die al veel kunnen helpen.

Bekijk het volledige interview dat wij hielden met René Moorman

Lees verder

Interview met Monique Beernink

Interview met Andries Melchers

Veel handalcohols gevaarlijk voor je ogen

https://hoplacare.nl/

 

Gezond blijven. Beter worden.

De zorg slimmer en menselijker maken. Dat willen wij. Plannen zijn groots, de uitrol heeft tijd nodig.

We leren elke dag en kunnen jouw feedback goed gebruiken.

Sluit je aan?