Reacties 0

Sluit
Wat vind jij? Reageer

Jij bent de eerste. Laat je stem horen en start de discussie.

Psychologie

Hoe gaat het met de mentale gezondheid van Nederland?

De coronacrisis heeft invloed op de mentale gezondheid. Het is regelmatig een gespreksonderwerp en er is geen ontkennen meer aan. Er zijn gigantische wachtrijen bij de ggz en niet iedereen kan geholpen worden. Vooral door stress en eenzaamheid gaat de psychische gesteldheid achteruit. Dit resulteert in gevoelens van angst, depressie en problemen met slapen. Vooral mensen tussen de 20 en 35 jaar hebben het zwaar. Wat is er aan de hand?

publicatiedatum en tijdApr 6, 2021 om 15:10

Psychische klachten
Uit onderzoek van Trimbos, het onafhankelijke kennisinstituut voor alcohol, tabak, drugs en mentale gezondheid, blijkt dat er een toename van psychische klachten zoals depressie, angst en problemen met slapen is. De coronacrisis vreet langzaam aan de mentale gesteldheid van mensen en er is steeds meer behoefte aan perspectief. Er is behoefte aan meer mogelijkheden op sociale contacten. 

Zware druk bij Geestelijke gezondheidsinstellingen
Vóór de coronacrisis was al bekend dat de Geestelijke gezondheidsinstellingen (GGZ) lange wachttijden hadden, maar die nemen alleen maar toe. De jeugd-GGZ staat onder zware druk, er is daar dan ook een stijging van 30 tot 60 procent te zien. We zitten nu in een situatie waarbij kinderen niet meer geholpen worden. Er is geen capaciteit meer om iedereen op te vangen. Er is al een steunpakket op het gebied van welzijn en leefstijl vrijgemaakt door het kabinet, maar dit gaat niet de problemen op korte termijn oplossen volgens de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP). Vooral jongeren met ernstige klachten worden niet geholpen. Het gaat hierbij om depressie, suïcidaliteit en eetstoornissen. Er moet dus echt iets gebeuren.

Jongeren kampen met depressie, suicidaliteit en eetstoornissen.

Krachten bundelen
Geestelijke gezondheidsinstellingen in Noord-Nederland bundelen hun krachten om meer gespecialiseerde medewerkers aan te trekken. De afgelopen vijf jaar is er een afname van 10 procent in het aantal GGZ-medewerkers te zien. Er is weinig aandacht van opleidingen om werken in de GGZ te stimuleren bij verpleegkundestudenten. Dat moet anders.

“De één vindt het leuk om met ouderen te werken, de ander is geïnteresseerd in de acute psychiatrische zorg, waarin je vaak ingewikkelde problemen moet oplossen. Om maar een paar voorbeelden te noemen.”, stelt Janneke Wilpshaar van GGZ Drenthe.

Initiatieven om elkaar te steunen
Er worden verschillende initiatieven bedacht om elkaar te steunen. Zo is er het Bel-me-wel-register waar psychologen en therapeuten een luisterend oor bieden. Na het invullen van een contactformulier word je binnen 24 uur teruggebeld met een voorstel voor een gesprek met een psycholoog. Geheel kosteloos. Ook is er de Luisterlijn. De Luisterlijn is er voor iedereen die ergens mee zit en zijn verhaal niet kan, wil of durft te delen in zijn naaste omgeving. Telefonisch is de Luisterlijn dag en nacht bereikbaar.

Voldoende bewegen en naar buiten gaan om mentale gezondheid te verbeteren.

Tips
Het is belangrijk om juist in deze tijden je mentale gezondheid goed in de gaten te houden. Hoe je dit het beste kunt doen is voor iedereen anders. Wat kan helpen is om een goede structuur in je leven aan te houden en doelstellingen voor jezelf op te schrijven. Maak je doelstellingen niet te groot. Verder moet je goed voor jezelf zorgen door gezond te eten, voldoende te bewegen en niet te streng te zijn voor jezelf. Ook als je een dagje minder beweegt of een bepaalde doelstelling niet haalt is dat niet het einde van de wereld. Merk je dat je je verveelt door de avondklok? Zorg dan dat je een leuke tijdsinvulling hebt. Je kunt bijvoorbeeld gaan puzzelen, kleien, nieuwe serie kijken of lekker gaan gamen. Maar probeer niet al te laat te gaan slapen want dit heeft ook weer consequenties voor je mentale gesteldheid. Meer tips om je mentale gezondheid op peil te houden lees je hier.

Ethische kwestie?
Ouderen lopen meer risico om ziek te worden als ze het coronavirus krijgen. Vooral mensen boven de tachtig en mensen met een kwetsbare gezondheid lopen gevaar. Voor jongeren is het risico echt aanzienlijk lager, maar sociaal gezien worden zij hard getroffen. Het is duidelijk dat de mentale gesteldheid van jongeren klappen krijgt en dan de GGZ het niet aankan. Wat is op lange termijn nou echt de beste aanpak? Het antwoord hebben we niet paraat. Daar zullen we in de nabije toekomst achter komen.

Hoe denk jij hierover? Laat je reactie achter. Wij zijn benieuwd naar je mening!

Lees ook:

 

Gezond blijven. Beter worden.

De zorg slimmer en menselijker maken. Dat willen wij. Plannen zijn groots, de uitrol heeft tijd nodig.

We leren elke dag en kunnen jouw feedback goed gebruiken.

Sluit je aan?