Reacties 0

Sluit
Wat vind jij? Reageer

Jij bent de eerste. Laat je stem horen en start de discussie.

Zorg

Dementie, sluit niet op: Gezondheid.nl is op zoek naar ervaringsverhalen

Op onze social media kanalen zagen wij veel reacties binnenkomen op de verschillende artikelen van Francien van de Ven, die gaan over dementie en het opsluiten van mensen. Het zijn heftige verhalen die verteld moeten worden om verandering en naleving van de wet Zorg en Dwang voor elkaar te krijgen. Gezondheid.nl is op zoek naar ervaringsverhalen van naasten, mantelzorgers en zorgverleners. Durf jij je verhaal te delen?

Vul formulier in en deel je verhaal (kan ook anoniem)

Wet Zorg en Dwang
Sinds 1 januari 2020 is de wet Zorg en Dwang van toepassing in Nederland. Volgens deze wet moet er individueel bepaald worden of iemand wel of niet achter een gesloten deur mag wonen. Toch worden er nog veel mensen met dementie bijna automatisch op een gesloten afdeling geplaatst. Ook als dit niet nodig is. Het opsluiten van mensen met dementie roept dan ook veel reacties en discussies op. Bij verandering hoort wrijving. Het is dan ook niet meer dan begrijpelijk dat mensen hier een mening over hebben. Gezondheid.nl is op zoek naar ervaringsverhalen van zorgverleners en naasten die in aanraking zijn gekomen met de wet Zorg en Dwang.

Ervaringsverhalen gezocht van naasten & zorgverleners
Gezondheid.nl wil deze verhalen graag bundelen tot artikelen om naasten, mantelzorgers en zorgverleners meer inzicht te geven of te steunen in dit onderwerp. Want; je staat er niet alleen voor. Deze verhalen bundelen wij uiteindelijk tot twee losse artikelen om ze vervolgens te verspreiden. Ben jij een naaste of zorgverlener en durf jij je verhaal te delen?

Deel je verhaal (kan ook anoniem).

Wij geven twee boeken ‘Hoe dan?’ weg van Francien van de Ven
Na het invullen van het formulier maak je kans* op het boek ‘Hoe dan?’ van Francien van de Ven. In het boek ‘Hoe dan?’ deelt Francien van de Ven haar visie en persoonlijke verhaal. Naast een heldere visie bevat het boek ook praktische tips en handreikingen voor iedereen die werkt en leeft met mensen met dementie. Francien werkt als manager op Ouderenlandgoed Grootenhout en heeft tien jaar intensief voor haar eigen schoonvader gezorgd die, mede door haar inzet, tot aan zijn overlijden thuis heeft kunnen blijven wonen. “Dankzij doorzetten, out-of-the-box denken en niet te veel luisteren naar mensen die een andere mening hebben is dat gelukt en daar ben ik nog altijd dankbaar voor.”

"Door ‘gewoon’ te doen kunnen we de zorg voor mensen met dementie samen verbeteren." - Francien van de Ven

Opsluiten: geen standaard
“Er worden nu deuren gesloten voor veel mensen die toevallig bij uitzonderingen op de afdeling wonen. Of waar wij van denken dat er uitzonderingen tussen zitten. Er wordt nog te veel gehandeld uit angst en veiligheid is het hoogste doel.” Ik vind dat we mensen met dementie hierin ook een stem moeten geven. Opsluiten moet een noodmiddel zijn en geen standaard middel op het moment dat iemand niet meer thuis kan wonen” vindt Francien van de Ven.

Wil jij je verhaal delen? Doe dat dan hier (kan ook anoniem).
Op de hoogte gehouden worden over de ontwikkelingen betreft dit onderwerp?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.


Opmerking:  Het boek ‘Hoe dan?’ kunnen we helaas niet aan jou verloten als je anoniem het formulier invult.

Gezond blijven. Beter worden.

De zorg slimmer en menselijker maken. Dat willen wij. Plannen zijn groots, de uitrol heeft tijd nodig.

We leren elke dag en kunnen jouw feedback goed gebruiken.

Sluit je aan?