Reacties 0

Sluit
Wat vind jij? Reageer

Jij bent de eerste. Laat je stem horen en start de discussie.

Medisch

Corona-zelftester: Hoe werkt dat eigenlijk?

Nederland gaat weer een stukje open. Steeds meer vaccinaties zijn gezet en teststraten doen hun werk. Steeds meer mensen grijpen ook hun kans om zelf een test te kopen. Maar hoe zit het nou? Kan ik mijzelf testen met een sneltester? Hoe zie ik nu of ik negatief ben, positief of dat ik ooit corona gehad heb? En wat heb ik aan die kennis?

publicatiedatum en tijdApr 30, 2021 om 15:22
Corana-zelftester: Hoe werkt dat eigenlijk?

Met je bloed of door de neus
Tot voor kort hadden alleen de GGD’s toegang tot testers. De bekende teststraten waarbij je in de auto kan blijven zitten en waar je een wattenstaafje heel hoog door je neus geboord krijgt. Die straten bestaan nog steeds, maar nu is er ook de mogelijkheid om zelf te testen of je corona hebt. De overheid heeft twee varianten testen goedgekeurd: de ‘neus-swab’ en de ‘bloedtest’.

Momenteel (april 2021) zijn er een aantal fabrikanten die – door de overheid goedgekeurde (CE kenmerk)- zelftesters mogen leveren. Die kan je kopen bijvoorbeeld via apotheken. Je kunt hier een lijstje vinden. Andere testers kan je - mits op de juiste wijze gebruikt - door professionals laten afnemen. Binnen je bedrijf of organisatie bijvoorbeeld.

Zelf aan de slag? Dat kan, maar alleen door een professional
Zelftesters zijn overal te koop, bijvoorbeeld bij www.123sneltest.nl. Ze zijn best makkelijk in gebruik en het resultaat heb je binnen een kwartier. Voor de volledigheid vertellen we erbij, dat deze bloedtest anti-stoffen in je bloed traceert. Met deze test kun je zien of je lichaam na een besmetting of vaccinatie antistoffen heeft aangemaakt.

Bij de neus-swab sneltest krijg je een handige testkaart. De test toont het virus aan in het neusslijm. Je hoeft niet diep in je neus te poeren om neusslijm te vinden. Dieper dan ‘gewoon neuspeuteren’ hoeft je stokje niet in je neus. Deze antigeen sneltest geeft binnen 15 minuten de testresultaten of het coronavirus in het neusslijm is gevonden. Deze video laat zien hoe de bloedtest werkt. Bekijk deze video voor de neus-variant.

Positief getest?
Als een van de streepjes erop wijzen dat je corona hebt, is het verstandig je dubbel te laten testen door een erkende zorgprofessional. Die kunnen je, nadat je wederom positief getest bent, je verder helpen met de zorg die je nodig hebt, inclusief de regels waaraan je je moet houden.

Certificaat alleen via GGD
Ben je negatief volgens de zelftest, dan krijg je helaas nog geen ‘paspoort’ of certificaat. Het is fijn dat je weet dat je geen corona hebt of hebt gehad. Maar als je je niet laat testen door een instantie, krijg je dus met een sneltest die je thuis doet geen certificaat.

Snel een sneltest bestellen? Check de webwinkel van 123sneltest.nl.

Gezond blijven. Beter worden.

De zorg slimmer en menselijker maken. Dat willen wij. Plannen zijn groots, de uitrol heeft tijd nodig.

We leren elke dag en kunnen jouw feedback goed gebruiken.

Sluit je aan?