Reacties 0

Sluit
Wat vind jij? Reageer

Jij bent de eerste. Laat je stem horen en start de discussie.

Meneer van Puffelen

#5 Van Puffelen: begin eens met WIE wil helpen?

We zijn weer toegesproken als kleine kinderen die het niet begrijpen en het gevoel van de ouderen wordt door onze Minister-President ingevuld. Hij weet blijkbaar wat alle ouderen voelen en ervaren op dit moment. Hij spreekt ze blijkbaar nogal veel. Scholen dicht, horeca na 17 uur dicht, niet kunnen sporten na 17 uur, winkels dicht, geen evenementen, geen gezelligheid, geen…..wat is er eigenlijk nog wel?

Meneer van Puffelen denkt er zo over

Het meest schrijnende vind ik dat elke dag het nieuws overheerst wordt door corona. En elke dag door dezelfde mensen. Kuipers, Koopmans, Gommers, De Jonge, Rutte, Van Dissel, ga zo maar door. Elke dag in dezelfde praatprogramma’s op tv. Het lijkt wel of ze het leuk vinden een BN’er te worden. 2 Jaar geleden had nog niemand buiten de zorg van Kuipers, Gommers, Koopmans gehoord. Nu zijn ze elke dag overal aanwezig. De wetenschap, de medische wereld en de virologen hebben de macht overgenomen. Het leven zonder de wetenschap is er niet meer. Kansberekeningen over besmettelijkheid, elke dag cijfers over dodelijke slachtoffers, over wel of niet gevaarlijker, en al niet meer, vliegen om je oren. Persoonlijk heb ik niks met kansberekening. Er is iedere seconde een kans dat je komt te overlijden, dat is een simpele kansberekening. En juist dat lijken deze mensen TOTAAL te vergeten. Ze zijn vergeten dat we LEVEN. En laten we alsjeblieft niet vergeten om te leven.

Verder lijken deze mensen te vergeten dat er blijkbaar nog zoveel andere ziektes op de wereld zijn. Daarnaast geven deze mensen blijk van totaal geen kennis te hebben van wat iemand met een beperking ervaart in deze periode, wat een opa of oma mist en juist nu behoefte aan heeft, en zo nog veel meer voorbeelden. Heeft één van deze mensen wel eens zelf gevraagd aan iemand van 90, of aan iemand gevraagd die aan de laatste fase van haar/zijn leven bezig is door een ernstige ziekte die niet corona heet wat belangrijk is voor haar of hem? Hoe kun je mensen dwingen om geen knuffel te mogen geven die dat juist zo nodig hebben? Hoe kun je mensen dwingen kleinkinderen niet te zien? Hoe kun je kinderen opleggen niet meer te mogen spelen in de ballenbak zoals Rutte het zei? Hoe dan? Komt het nu echt nooit bij iemand op om te vragen WIE WIL ER HELPEN?

Corona gaat niet weg, werd in de persconferentie gezegd. Wanneer gaat het wanbeleid rondom zorg wel weg? Wees eerlijk, wees helder over de zorg, over het systeem waarin onze zorg vastgeroest zit. Waar zijn de zorgverzekeraars in deze corona tijd? De reserves van deze zorgverzekeraars zijn gigantisch. Premies worden continu verhoogd, ieder jaar weer. Preventie staat in ieder jaarplan van deze verzekeraars, maar iets opschrijven is nog niet hetzelfde als het ook daadwerkelijk uitvoeren. Daar zijn deze verzekeraars heel goed in, opschrijven maar niet de daad bij het woord voegen. En tijdens corona zijn de verzekeraars er zeker niet. Ik heb nog niet één goed plan van ze gehoord of gelezen. En de verzekeraars vragen zeker niet: hoe kunnen we helpen?

Petje af voor Maurice van den Bosch, de bestuurder van het OLVG Ziekenhuis in Amsterdam. Hij heeft visie en leiderschap getoond afgelopen tijd. Veel collega-bestuurders in de ziekenhuizen wijzen alleen maar van zich af. “Wij kunnen niks aan de personeelstekorten doen” is wat ze continu roepen aan de talkshow tafels. Deze bestuurders moeten echt eens in de spiegel gaan kijken. Al decennialang dezelfde mensen op dezelfde positie roulerend binnen dezelfde ziekenhuiskring. Wanbeleid op gebied van verzuimbeheersing, binding van personeel, capaciteitsplanning. Hoog tijd voor nieuwe frisse blikken en mensen die echt begrijpen hoe je mensen aan je weet te binden.

En als men nu eens echt eerlijk zou zijn dan zou men eerlijk zeggen dat al decennialang op de zorg bezuinigd is en dat alles in de zorg is teruggebracht tot het meest minimale van het minimale. Dat is jarenlang het beleid geweest. En daar krijgen we nu allemaal de rekening van gepresenteerd. Wees daar eerlijk over. ALLE medewerkers in de zorg weten dit en voelen dit. We zitten gevangen in een failliet zorgsysteem, en daar lopen de beleidsbepalers al decennialang voor weg. Omdat men gewoonweg te schijterig is het aan te pakken waar het aangepakt moet worden. We hebben het aan ALLE zorgverleners te danken dat we nog steeds zo’n goede kwaliteit van zorg hebben in Nederland. Iedere dag werken zij met hart en ziel, en nog veel meer dan dat, om dat te doen waar ze hun hele hart aan hebben gegeven, zorg verlenen. Iedere dag wordt het hun moeilijk gemaakt omdat het zorgsysteem totaal failliet is, het roer moet al heel lang om!

Meneer van Puffelen vindt dat het zorg syteem failliet is en dat het roer om moet. Wat vind jij? Geef je mening en reageer bovenaan het artikel ('reacties').

Eerder artikelen van Van Puffelen: lees hier de vorige (#4): Relevant inzicht voor de burger over lockdown-beleid en besmettingsrisico

Gezond blijven. Beter worden.

De zorg slimmer en menselijker maken. Dat willen wij. Plannen zijn groots, de uitrol heeft tijd nodig.

We leren elke dag en kunnen jouw feedback goed gebruiken.

Sluit je aan?