Reacties 0

Sluit
Wat vind jij? Reageer

Jij bent de eerste. Laat je stem horen en start de discussie.

Meneer van Puffelen

#2 Van Puffelen: Wij buigen allemaal voor de vaccinmakers!

De wereld worstelt met een pandemie en staat door het coronavirus op z'n kop. We zijn in oorlog met dit virus maar zien tegelijkertijd ook wat er allemaal mogelijk is. Er is innovatie en de medicijnwereld toont zijn ware macht. Want onder druk is alles vloeibaar, als er schaarste is dan schroeven we de capaciteit op. Ineens kunnen we vaccins binnen een jaar opleveren. Want er valt geld te verdienen! Kunnen we even stilstaan bij de macht die de medicijnindustrie heeft en de bereidheid om 'echt' de wereld te helpen met het verslaan van het coronavirus?

publicatiedatum en tijdApr 12, 2021 om 09:12
Meneer van Puffelen denkt er zo over!

Maar wat gebeurt er als je zoveel macht hebt als de medicijnindustrie? Heb je dan zingeving als basis nodig? Is het voldoende om te zeggen: ‘medicijnen redden mensen’? We buigen massaal ons hoofd. Knikken, bestellen en betalen enorme hoeveelheden vooruit. We wachten geduldig totdat de fabrikant aangeeft of – en wanneer – je iets krijgt. Vervolgens vertellen onze politieke leiders dat ze er alles aan doen om de burgers veiligheid te bieden. Het tempo? Die wordt gedicteerd door de geprioriteerde levering – niet de productie (!) - van vaccins door de fabrikanten aan de afnemers. Wil eerst? Dan ga je betalen!

We zijn aan het vaccineren. Het rijke westen eerst, met Israël en Canada als koplopers. En dat medicijnfabrikanten – en vooral hun bestuurders - schathemeltje rijk zijn door de ziektes van mensen en dat ze van de pandemie alleen maar beter worden, daarover wordt weinig gerept. Sterker; er zijn weinig industrieën te bedenken waarbij overheden op voorhand voor miljoenen bestellen én betalen!

Misschien zie ik het helemaal verkeerd, maar ik mis veel échte ‘zingeving’ binnen de medicijnindustrie…En let op: dan bedoel ik niet de maatschappelijk gewenste zinnetjes op de corporate website, het benoemen van de nummer 3 en 10 op de VN-lijst van SDGs of met een goedbedoelde eigen Foundation een Afrikaans dorp omarmen. Nee, daadwerkelijk armen uit de mouwen in deze pandemie: ook medicijnfabrikanten kunnen wereldwijd voedselpakketten uitdelen of eenzaamheid bestrijden. Echte zingeving; waarbij een grote medicijnfabrikant zegt: we gaan landen die geen vaccin kunnen betalen helpen door ze gratis uit te delen. Mensen redden; Put your money where your mouth is!

Sterker: vaccins zijn inmiddels een machtsmiddel, een drukmiddel, een politiek-middel. Waarbij de farmaceuten aan de touwtjes trekken. En waar China en Rusland hun vaccins als lokkertje bij armere landen neerleggen om letterlijk voet aan de grond te krijgen. Misselijkmakende ruilhandel, met covid-19 vaccin als het blinkende goud.

Als we toch ‘in oorlog zijn’, dan moeten we naar grotere middelen kunnen grijpen om vaccins fatsoenlijk te beschikbaar te stellen en (gelijkmatig) te distribueren. Kennelijk lukt dat niet. Kennelijk spelen er grotere belangen dan onze gezondheid en onze economie. Wereldwijd. We laten het gebeuren. We buigen ons hoofd. Bizar.

Zit ik in een verkeerde bubbel? Zijn de farmaceuten volop bezig met waardevolle ‘purpose-gerichte’ daden? Dan is mijn verbazing toch ergens goed voor: kom maar op met die mooie voorbeelden!

Wat vind jij?
Geef je mening en reageer bovenaan het artikel ('reacties').

 

Gezond blijven. Beter worden.

De zorg slimmer en menselijker maken. Dat willen wij. Plannen zijn groots, de uitrol heeft tijd nodig.

We leren elke dag en kunnen jouw feedback goed gebruiken.

Sluit je aan?