• Home
  • Nieuws
  • Ruggenmerg-MRI aan te bevelen bij vermoeden van Multiple Sclerose (MS)

Tip!

Doe de voedingstest ontvang gratis Omega 3 Visolie bij uw Personal Multi van FitForMe !

Ruggenmerg-MRI aan te bevelen bij vermoeden van Multiple Sclerose (MS)

Een ruggenmerg-MRI heeft een toegevoegde waarde bij de diagnosestelling van MS. De diagnose wordt er niet alleen door vereenvoudigd, maar ook kan een dergelijke MRI het verloop van de ziekte eventueel verklaren. Dit kan zinvol zijn bij bijvoorbeeld het afstemmen van het medicijngebruik. Dit stelt drs. Geert Lycklama ŗ Nijeholt in zijn proefschrift waarop hij 26 juni a.s. promoveert aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

De onderzoeker vond opmerkelijke verschillen in de afwijkingen op de ruggenmerg-MRI's. Naast de al bekende 'focale' afwijkingen (duidelijk afgetekende ontstekingshaarden) ontdekte hij meer diffuse of schimmige afwijkingen op de MRI-beelden. De focale afwijkingen bleken te passen bij het type MS dat aanvalsgewijs verloopt, terwijl de meer diffuse aantasting van het ruggenmerg vaker werd gevonden bij patiŽnten met een progressieve vorm (langzame achteruitgang) van MS. Alhoewel de beelden nog geen voorspellende waarde hebben, kunnen ze het verloop van de ziekte eventueel helpen verklaren. Dit kan bijvoorbeeld helpen bij een goede afstemming van de medicijnen.

Ruggenmerg-MRI bij onzekere diagnose
Een ruggenmerg-MRI is vooral nuttig bij een onzekere diagnose. Doorgaans wordt bij een vermoeden van MS alleen een hersen-MRI verricht (en wordt een ruggenmerg-MRI alleen gemaakt wanneer de patiŽnt klachten heeft passend bij ruggenmerg afwijkingen). Echter, er zijn niet altijd afwijkingen te vinden in de hersenen. In die gevallen zijn ze vaak wel te vinden in het ruggenmerg. Ook andere oorzaken van de klachten (bijvoorbeeld een hernia) kunnen met een ruggenmerg-MRI worden uitgesloten. Door zowel een hersen- als een ruggenmerg-MRI te doen, wordt de gevoeligheid van het onderzoek verhoogd en MS dus sneller opgespoord.

Betrouwbaarheid van MRI
De MRI-techniek heeft in de geneeskunde voor een regelrechte revolutie gezorgd, maar de correlatie tussen beeld en aandoening is nog niet optimaal. Anders gezegd, het is nog niet altijd mogelijk om een (neurologische) aandoening met MRI-beelden te bevestigen. Om de betrouwbaarheid van de MRI-techniek bij MS te bepalen, heeft de onderzoeker de uitkomsten van MRI-onderzoek vergeleken met die van weefselonderzoek. Bij dit type onderzoek worden plakken weefsel onder de microscoop onderzocht. Tussen de MRI-beelden en de microscopische beelden bleek een goede correlatie te bestaan; met andere woorden, alle afwijkingen waren zowel onder de microscoop als op het MRI-beeld te zien. Er mag dus gesproken worden van een goede vooruitgang in de MRI-techniek.

Magnetische resonantie (MRI)
Magnetische resonantie imaging (MRI) is een relatief nieuwe manier om het lichaam af te beelden. Er zijn geen schadelijke effecten van MRI bekend. Met behulp van een sterke magneet en radiogolven worden de atomen in resonantie gebracht, waarna ze een radiosignaal uitzenden. Dankzij sterke computers wordt dit signaal ontleed en wordt er een beeld opgebouwd. Mede dankzij de komst van MRI is het onderzoek naar MS in een stroomversnelling gekomen.

Multiple sclerose
Multiple sclerose is de meest voorkomende neurologische ziekte bij jong volwassenen in Nederland. De ziekte wordt veroorzaakt door een (immunologische) stoornis, waarbij de beschermingslaag rondom de zenuwen (myeline) wordt aangetast. Hierdoor wordt de prikkelgeleiding van de zenuwen verstoord en kunnen de zenuwen uiteindelijk verloren gaan. De afwijkingen worden gevonden in het gehele zenuwstelsel, dus in het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) maar ook in 'perifere' zenuwen. Het verloop van de ziekte is wisselend en voor de individuele patiŽnt moeilijk te voorspellen. De ziekte kan zich bij de ene patiŽnt mild uiten, terwijl het bij de andere agressief kan zijn. Overlijden aan de complicaties is mogelijk.

Bron: VUMC

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws