Tip!

Doe de voedingstest ontvang gratis Omega 3 Visolie bij uw Personal Multi van FitForMe !

Robot behandelt prostaatkanker

Het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam heeft haar mogelijkheden om prostaatkanker te behandelen uitgebreid met de operatierobot de Da Vinci S.

De Da Vinci S. is een state-of-the-art operatierobot waarbij het mogelijk is om met de nieuwste technieken de prostaat chirurgisch te verwijderen en de kans op bijwerkingen (incontinentie, erectiestoornissen) verder beperkt wordt. De technische mogelijkheden en precisie van deze eerste robot van dit type in Europa, zijn groter dan bij ‘de standaard operatie’. Tijdens de operatie treedt minder bloedverlies op, de operatie is voor de patiënt minder pijnlijk en de patiënt herstelt sneller waardoor hij zijn dagelijkse activiteiten eerder kan oppakken.

Prostaatkanker is de meest voorkomende soort kanker onder mannen in westerse landen en is in het algemeen goed te behandelen en zelfs te genezen. Als prostaatkanker in een vroeg stadium ontdekt wordt, kan behandeling door operatie of bestraling volgen. In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 7.900 mannen (bron: IKC, jaar 2003) prostaatkanker ontdekt. Prostaatkanker komt vooral voor bij oudere mannen. Ruim 4.200 van hen is 70 jaar of ouder.

Behandeling is niet in alle gevallen noodzakelijk. Indien dat wel het geval is zijn er diverse mogelijkheden, te weten verschillende vormen van operatie, inwendige en uitwendige radiotherapie en bij uitzaaiingen hormoon- en chemotherapie. In de prostaatpoli van het NKI-AVL worden alle benodigde onderzoeken op één en dezelfde dag gepland waarna direct de uitslag bekend is en behandelplan voorgesteld wordt. De behandeling wordt geadviseerd na multidisciplinair overleg met alle bij de behandeling van prostaatkanker betrokken medewerkers (uroloog, radiotherapeut, medisch oncoloog, nurse practitioner).

Met de komst van de Da Vinci S. robot kunnen patiënten voor alle voorkomende behandelingen voor prostaatkanker in het NKI-AVL worden behandeld.

Bron: Nederlands Kanker Instituut

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws