• Home
  • Nieuws
  • Eerste Drentse baby is in onderzoek naar overgewicht opgenomen

Tip!

Doe de voedingstest ontvang gratis Omega 3 Visolie bij uw Personal Multi van FitForMe !

Eerste Drentse baby is in onderzoek naar overgewicht opgenomen

Het grootschalige onderzoek naar overgewicht bij kinderen is definitief van start gegaan. Onderzoekers van het Groningen Expertise Centrum voor Kinderen met Overgewicht (GECKO) van de Beatrix Kinderkliniek van het Universitair Medisch Centrum Groningen, vragen gedurende één jaar alle zwangere vrouwen in de provincie Drenthe om deel te nemen aan het onderzoek. Baby's die tussen 1 april 2006 en 1 april 2007 worden geboren - naar verwachting zo'n 5500 - zullen in het onderzoek betrokken worden.

Het doel van het onderzoek is om de risicofactoren voor het ontwikkelen van overgewicht te ontrafelen, zodat kinderen met een verhoogd risico al vóór het ontwikkelen van overgewicht behandeld kunnen worden. De Drentse baby's worden niet alleen het komende jaar onderzocht, maar zij worden blijvend gevolgd totdat zij volwassen zijn. Zo kan gekeken worden wie er overgewicht ontwikkelt en wie niet, en of dat overgewicht samenhangt met factoren die al vroeg in hun leven, mogelijk zelfs al tijdens de zwangerschap, gesignaleerd zijn.

Er wordt gekeken naar biologische-, sociale- en omgevingsfactoren, variërend van gewichtstoename van de moeder tijdens de zwangerschap tot bepaalde stoffen in het bloed van het kind. Al deze gegevens worden op verschillende manieren verzameld: vragenlijsten die moeder en verloskundige invullen, metingen van de lichaamsverhoudingen en bloedonderzoek.

Om alle zwangere vrouwen in Drenthe te kunnen vinden en benaderen, is de hulp van verloskundigen, gynaecologen en huisartsen ingeschakeld. Zij spelen ook een grote rol bij de eerste gegevensverzameling, net als de consultatiebureaus van de stichting Icare. Alle consultatiebureaus, verloskundigen, gynaecologen en huisartsen die zelfstandig bevallingen doen werken mee aan het onderzoek. De provincie Drenthe is bijzonder geschikt voor een dergelijk onderzoek omdat de Drentse bevolking vrij honkvast is, en dus weinig verhuist naar andere provincies. Maar ook omdat overgewicht relatief veel voorkomt in Drenthe.

Dit onderzoek kan een belangrijke bijdrage leveren aan de preventie van overgewicht bij kinderen. Met de resultaten van dit onderzoek wordt vroege signalering van kinderen met een verhoogd risico en het ontwikkelen en inzetten van gerichte preventieprogramma's mede mogelijk gemaakt.

Bron: Universitair Medisch Centrum Groningen

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws