Tip!

Doe de voedingstest ontvang gratis Omega 3 Visolie bij uw Personal Multi van FitForMe !

Samenwerking in aanpak dementie loont

De kwaliteit van leven van mensen met dementie verbetert door gezamenlijke aanpak van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ en de Riagg Maastricht. Bovendien toont onderzoek aan dat deze werkwijze niet meer kost dan gangbare methoden. De resultaten worden morgen, 2 maart, gepubliceerd in het internationaal gerenommeerde tijdschrift Archives of General Psychiatry, vol. 66, No.3, March 2009

Het Maastricht UMC+ en de Riagg Maastricht startten in 2002 samen het Diagnostisch OnderzoeksCentrum PsychoGeriatrie (DOC-PG), ťťn van de eerste centra in zijn soort. ďIn dit centrum wordt de diagnose meteen aan een zorgplan gekoppeldĒ, zegt Frans Verhey, hoogleraar Neuropsychiatrie/Ouderenpsychiatrie van het MUMC+.

Pure winst
Het onderzoek toont aan dat mensen die het DOC-PG bezoeken meer verdiepend medisch onderzoek en intensiever thuiszorg krijgen. Toch worden voor hen per saldo niet meer kosten gemaakt, omdat zij beduidend minder snel achteruit gaan.
Verhey: ďOpname in een verpleeghuis kan zodoende langer uitgesteld worden. En dat is pure winst.Ē Hiermee alleen al werd een besparing bereikt van enkele duizenden euroís per persoon.

Het gaat eigenlijk om een heel voor de hand liggende samenwerking, die in de praktijk echter onvoldoende plaatsvindt, waarschijnlijk vanwege schotten en de marktwerking in de gezondheidszorg. Verhey: ďWij hopen dat dit de resultaten van dit onderzoek zullen leiden tot meer navolging van deze integrale werkwijze.Ē

Onderzoek
In 2002 startte eveneens ook een wetenschappelijk onderzoek naar het DOC-PG.
Psychologe Claire Wolfs, als postdoc-onderzoeker verbonden aan het Maastricht UMC+, promoveerde in 2007 hierop. Zij benadrukt dat het gaat om een unieke gerandomiseerde studie, waarin de werkwijze van het nieuwe DOC-PG met de bestaande voorzieningen vergeleken werd.

Eerder publiceerde het onderzoeksteam al een artikel in de British Journal of Psychiatry, waarin zij lieten zien dat de samenwerking de kwaliteit van leven van mensen met dementie positief beÔnvloedt. Nu blijkt deze samenwerking dus ook nog kosten-effectief. ďWij zijn blij dat onze resultaten nu gepubliceerd worden in het ďArchives of General PsychiatryĒ, het meest gezaghebbend tijdschrift in de psychiatrie, zeggen Wolfs en Verhey.

ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, heeft inmiddels een implementatiesubsidie verstrekt die het onderzoeksteam in staat stelt om invoering van de werkwijze elders te bevorderen.

Zie ook: http://archpsyc.ama-assn.org

Bron: academisch ziekenhuis Maastricht

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws