• Home
  • Nieuws
  • Oorzaak ouderdoms suikerziekte verder ontrafeld

Tip!

Doe de voedingstest ontvang gratis Omega 3 Visolie bij uw Personal Multi van FitForMe !

Oorzaak ouderdoms suikerziekte verder ontrafeld

Mensen met ouderdomssuikerziekte (type 2 diabetes mellitus) hebben minder actieve Ďenergiecentralesí (mitochondriŽn) in de spieren dan gezonde mensen. Dat blijkt uit onderzoek van de onderzoeksgroep van dr. Patrick Schrauwen, dr. Matthijs Hesselink en collegaís van het Nutrition and Toxicology Research Institute Maastricht (NUTRIM) van de Universiteit Maastricht.

Ze publiceren hun bevindingen binnenkort in het toonaangevende tijdschrift Diabetes. Hun resultaten bevestigen de hypothese dat vetstapeling in onder andere de spier een belangrijke rol speelt bij het ontwikkelen van suikerziekte. Patrick Schrauwen krijgt het komend weekend tijdens een congres in Rome een prestigieuze prijs uitgereikt voor zijn diabetesonderzoek.

MitochondriŽn zijn organellen (onderdeel van onze lichaamscellen) en zorgen voor de aanmaak van energie door het verbranden van vetten en suikers. De onderzoekers maakten in hun onderzoek gebruik van een unieke combinatie van niet-invasieve methodieken (magnetische resonantie spectroscopie) en gedetailleerde karakterisering van mitochondriŽle functie in spiermateriaal van de patiŽnten. Beide methoden toonden een verminderde activiteit van de mitochondriŽn (met 30%) bij type 2 diabeten aan. De onderzoekers toonden ook aan dat deze verlaagde mitochondriŽle functie ook voorkomt Ė zij het in mindere mate Ė in gezonde eerstelijns familieleden van patiŽnten met suikerziekte. Het is bekend dat deze mensen een verhoogde kans op het ontwikkelen van suikerziekte hebben. Deze afwijking duidt er dan ook op dat het een vroege aandoening in het ontstaan van diabetes kan zijn. Ook concluderen de onderzoekers dat de combinatie van overgewicht en slecht werkende mitochondriŽn de kans op suikerziekte verhoogt.

De onderzoeksgroep van Schrauwen en Hesselink houdt zich al jaren bezig met het ontrafelen van de mechanismen die leiden tot vetstapeling in de spier, en het ontstaan van type 2 diabetes. Het is algemeen bekend dat bij gezonde mensen fysieke activiteit de functie van mitochondriŽn kan verbeteren, waardoor men zich fitter en gezonder voelt. De verminderde mitochondriŽle functie die de onderzoekers nu hebben aangetoond wijst erop dat de sterke toename van het aantal type 2 diabetes-patiŽnten (1 op de 10 Nederlanders kampt met deze aandoening) te wijten kan zijn aan de afname van fysieke activiteit in de westerse samenleving. De vervolgstap is dan ook om te onderzoeken of training bij type 2 diabeten de functie van de mitochondriŽn kan verbeteren. Dit onderzoek is recentelijk afgerond en Schrauwen en Hesselink verwachten op korte termijn de eerste resultaten van deze studie te kunnen publiceren.

Rising Star Award
Dr. Schrauwen zal zijn bevindingen komende week presenteren op het jaarlijkse congres van De European Association for the Study of Diabetes (EASD), met 14.000 deelnemers een van de grootste diabetescongressen in de wereld. Hij ontvangt daar de Rising Star Award, een onderzoeksprijs voor jonge onderzoekers die ieder jaar op dit congres uitgereikt wordt aan vier veelbelovende en innovatieve onderzoekers in Europa. Zij krijgen de gelegenheid om hun onderzoek tijdens het Rising Star Symposium, dat tussen 7 en 11 september in Rome plaatsvindt, te presenteren.

Bron: Universiteit Maastricht

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws