• Home
  • Nieuws
  • Veel meer microbloedingen in hersenen 60-plussers dan...

Tip!

Doe de voedingstest ontvang gratis Omega 3 Visolie bij uw Personal Multi van FitForMe !

Veel meer microbloedingen in hersenen 60-plussers dan...

Bij 60-plussers blijken drie- tot viermaal meer microbloedingen in de hersenen voor te komen dan tot nog toe werd aangenomen. Tot deze conclusie komen onderzoekers van het Erasmus MC in een publicatie vandaag van het wetenschappelijk tijdschrift Neurology. Met nieuwe beeldvormende technieken maakten zij deze microbloedingen voor het eerst zichtbaar.

Beschadigingen
De microbloedingen blijken bij ruim 20% van de bevolking voor te komen. Op termijn kan het zichtbaar maken van deze bloedingen gevolgen hebben voor de optimale behandeling ter preventie van beroertes en dementie. Dergelijke microbloedingen lijken te wijzen op aandoeningen van de bloedvaten in de hersenen en worden daarom geassocieerd met een verhoogd risico op hersenaandoeningen. Het betreft kleine beschadigingen die op hersenscans zichtbaar gemaakt kunnen worden, bijvoorbeeld met behulp van MRI. De beschadigingen bestaan uit geringe ijzerafzettingen, afkomstig uit rode bloedcellen die waarschijnlijk zijn gelekt uit kleine bloedvaten in de hersenen.

Andere plek
In totaal namen 1.062 personen van gemiddeld 70 jaar deel aan het onderzoek. Het aantal microbloedingen was in de totale groep hoog en nam toe met de leeftijd. Dit varieerde van 18% bij mensen van 60 - 69 jaar tot 38% bij personen van ouder dan 80 jaar. Personen met een bepaalde genafwijking die zorgt voor een verhoogd risico op het ontstaan van Alzheimer, hadden een significant groter aantal microbloedingen dan personen zonder deze genvariant. Verder blijkt ook de plek van de beschadiging samen te hangen met specifieke risicofactoren voor het ontstaan ervan. De beschadigingen als gevolg van roken of hoge bloeddruk komen op een andere plek in de hersenen voor dan beschadigingen als gevolg van de genvariant die zorgt voor een verhoogd risico op Alzheimer.

Bron: Erasmus MC Rotterdam

Gerelateerd nieuws