• Home
  • Nieuws
  • Nieuwe hoogleraar pleit voor vaccinatie bij gynaecologische kanker

Tip!

Doe de voedingstest ontvang gratis Omega 3 Visolie bij uw Personal Multi van FitForMe !

Nieuwe hoogleraar pleit voor vaccinatie bij gynaecologische kanker

Binnenkort hoopt men aan het VU medisch centrum te starten met onderzoek naar een vaccin waarmee het (preventief) verwijderen van borsten en/of eierstokken tot het verleden kan behoren. Daarnaast zou het vaccin ook kunnen worden toegepast om de kans op terugkeer van borstkanker te verminderen. Dr. Renť H.M. Verheijen presenteert dit onderzoek op 28 maart in zijn inaugurele rede bij de aanvaarding van zijn ambt als hoogleraar oncologische gynaecologie aan het VU medisch centrum te Amsterdam.

Ontwikkeling vaccin
Het verwijderen van borsten en/of eierstokken bij vrouwen met een verhoogd risico op kanker is in Nederland tot nu toe de enige mogelijkheid om kanker te voorkomen en in toenemende mate geaccepteerde praktijk. Uit eerder onderzoek blijkt dat er bepaalde antilichamen bestaan die Ėwellicht- in staat zijn deze kanker te voorkomen. Verder onderzoek naar de functies van dit antilichaam kunnen een belangrijke rol spelen in de bestrijding van borst- dikke darm- en eierstokkanker.Op dit moment wordt gezocht naar de ontwikkeling van een vaccin ter bestrijding van (de terugkeer van) eerder genoemde kankersoorten. Daarmee zou dan ook de eerder genoemde preventieve verwijdering van borsten en/of eierstokken tot het verleden behoren.

Onderzoek bevorderen, niet frustreren
Daarnaast pleit Verheijen voor een verdere centralisatie van de goedkeuringsprocedures voor wetenschappelijk onderzoek. Dergelijke procedures zijn van groot belang voor het beschermen van patiŽnten voor wetenschappelijke uitbuiting en verkeerd onderzoek. Volgens Verheijen is er echter met name op regionaal niveau te vaak sprake van toetsing door het ene college dat door een volgend college nog eens wordt overgedaan. Hierdoor wordt wetenschappelijk onderzoek langdurig opgehouden en komen resultaten zo onnodig laat voor patiŽnten beschikbaar. Een centrale toetsingscommissie die in haar bevindingen wordt erkend door Ďlagereí toetsingsorganen zou hierin een grote vooruitgang betekenen. Ook patiŽnten zouden dan eerder van onderzoeksresultaten kunnen profiteren.

Bron: VUMC

Gerelateerd nieuws