• Home
  • Nieuws
  • Extra straling bij jongere vrouwen effectief

Tip!

Doe de voedingstest ontvang gratis Omega 3 Visolie bij uw Personal Multi van FitForMe !

Extra straling bij jongere vrouwen effectief

Voor een bepaalde groep vrouwen is een boost, een extra hoeveelheid straling op de plek waar de tumor zat, een noodzakelijk onderdeel van borstkankertherapie. Met name vrouwen jonger dan 40 jaar hebben baat bij zoín boost ondanks een verslechtering van het cosmetische resultaat. Dit concludeert Conny Vrieling-den Hertog in haar onderzoek waarop zij woensdag 21 februari promoveert aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.

De diagnose "borstkanker" betekent tegenwoordig lang niet altijd meer dat je een borst zult moeten missen. De borstsparende therapie is even veilig als een amputatie, maar heeft toch vaak tot gevolg dat de borst erg van vorm verandert. Een chirurg verwijdert de tumor met een marge van gezond weefsel; bestraling zorgt vervolgens dat het risico op herhaling klein wordt. De hele borst krijgt daarbij een dosis straling, maar de plek waar de tumor zat, krijgt een extra hoeveelheid: de zogeheten boost.

In het proefschrift van Conny Vrieling staat de boost centraal. Is het verantwoord om hem weg te laten en levert dat een beter cosmetisch resultaat op? Tussen 1989 en 1996 vond in Europa een grote studie plaats, waaraan meer dan vijfduizend borstkankerpatiŽnten deelnamen. Na de chirurgische verwijdering van de tumor en de bestraling van de hele borst, kreeg de helft van hen wel een boost op de tumorplek en de andere niet. Vijf jaar later had 4,3 procent van de vrouwen die wel een boost hadden gekregen opnieuw borstkanker. Van de vrouwen zonder boost was dat 6,8 procent. Vooral vrouwen jonger dan veertig jaar hadden baat bij een boost: zonder kreeg 20 procent van hen weer een tumor in de borst, tegen 10 procent van de vrouwen die wel een boost kregen. Voor deze groep patiŽnten is het verschil groot genoeg om te zeggen dat een boost een noodzakelijk onderdeel van borstkankertherapie is. Hoewel de boost nodig is om het terugkeren van de tumor te voorkomen, zorgt hij ook voor een verslechtering van het cosmetische resultaat. Bij 29 procent van de vrouwen die een boost kregen, veranderde de borst erg van vorm, tegen 14 procent van de vrouwen die geen boost kregen. Verder geldt dat hoe meer borstweefsel de chirurg verwijdert, hoe groter de vormverandering.

Het blijkt dat jonge vrouwen borstkanker vaker terugkrijgen dan oudere vrouwen. Onderzoek naar de (behandelings)factoren die mogelijk een rol spelen bij het terugkeren van borstkanker bij deze vrouwen heeft aangetoond dat afgezien van de (jonge) leeftijd er geen andere factoren zijn die hierbij een rol spelen.

Bron: VUMC

Gerelateerd nieuws