• Home
  • Nieuws
  • Onderzoekers Erasmus MC ontdekken nieuwe vorm van erfelijke borstkanker

Tip!

Doe de voedingstest ontvang gratis Omega 3 Visolie bij uw Personal Multi van FitForMe !

Onderzoekers Erasmus MC ontdekken nieuwe vorm van erfelijke borstkanker

Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben in samenwerking met een internationaal team van onderzoekers, een nieuw type borstkankerfamilies geÔdentificeerd waarin naast borstkanker ook vaak darmkanker voorkomt. Eťn-vijfde van deze borst- en darmkanker families heeft een verandering in het zogenaamde CHEK2-gen. Het onderzoeksteam heeft klinische karakteristieken opgesteld waaraan behandelende artsen deze nieuwe vorm van borstkankerfamilies kunnen herkennen. Leden uit deze families wordt geadviseerd zich regelmatig te laten controleren op zowel borstkanker als darmkanker. De resultaten van het onderzoek worden in mei gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The American Journal of Human Genetics.

In Nederland krijgt bijna ťťn op de tien vrouwen borstkanker. Tien procent van deze vrouwen krijgt de ziekte door een doorslaggevende erfelijke (genetische) factor. Het is bekend dat veranderingen (mutaties) in de genen BRCA1 en BRCA2 de kans op het krijgen van borstkanker sterk verhogen. Deze twee genen spelen een rol in ongeveer een kwart van de families met erfelijke borstkanker, vooral die families waarin ook eierstokkanker voorkomt. Nederlandse onderzoekers van het Rotterdamse Erasmus MC en het Leids Universitair Medisch Centrum, samen met andere Europese en Amerikaanse onderzoekers, hebben nu gevonden dat er een nieuw type van borstkankerfamilies bestaat waarin ook veelvuldig darmkanker voorkomt. Omdat darmkanker sowieso veel voorkomt (ongeveer ťťn op de vijftien personen in Nederland) was deze vorm van erfelijke borst- en darmkanker moeilijk te herkennen. Klinisch geneticus dr. Hanne Meijers-Heijboer van het Erasmus MC: "We hebben nu klinische kenmerken opgesteld waarmee behandelende artsen deze borst- en darmkanker families kunnen identificeren." De onderzoekers pleiten ervoor dat leden van deze families regelmatig medisch worden onderzocht op zowel borstkanker als darmkanker.

Vorig jaar ontdekte het Rotterdamse onderzoeksteam al dat vrouwen met een verandering in het CHEK2-gen twee keer zoveel risico lopen om borstkanker te ontwikkelen als vrouwen zonder deze verandering. Deze verandering in het CHEK2-gen komt voor in ongeveer 5% van alle borstkankerfamilies. Nu hebben de onderzoekers gevonden dat dezelfde verandering in het CHEK2-gen voorkomt in ťťn-vijfde van de families met borst- en darmkanker. Onderzoeksleider en moleculair geneticus dr. Mieke Schutte van het Erasmus MC: "Het is duidelijk dat we voor de meeste van deze borst- en darmkanker families de genetische oorzaak nog niet hebben gevonden. Maar we zijn nu wel in staat om de families eenduidig te herkennen. Dit is cruciaal in onze zoektocht naar andere genen die deze twee vormen van kanker kunnen veroorzaken."

De onderzoeksresultaten zijn online beschikbaar: www.ajhg.org/journal.

Bron: Erasmus MC

Gerelateerd nieuws