• Home
  • Nieuws
  • Receptorgerichte geneesmiddelen in kaart gebracht

Tip!

Doe de voedingstest ontvang gratis Omega 3 Visolie bij uw Personal Multi van FitForMe !

Receptorgerichte geneesmiddelen in kaart gebracht

Chemotherapie is nog steeds de belangrijkste pijler van de behandeling van kanker, maar er is nu een nieuwe generatie geneesmiddelen: de Ďreceptor targeted drugsí.

Deze geneesmiddelen zijn gericht tegen specifieke receptoren die zich op kankercellen kunnen bevinden. Zij zijn dus alleen werkzaam bij een bepaald (sub)type tumor, niet bij alle types kanker. Daarom is het belangrijk die patiŽnten te kunnen selecteren die baat kunnen hebben bij de medicatie. Moleculaire beeldvorming met radioactief gelabelde varianten van deze geneesmiddelen kan daarbij helpen.

Marjolijn Lub-de Hooge bracht de eigenschappen van twee receptorgerichte geneesmiddelen in kaart: recombinant humaan TRAIL en trastuzumab, en hun radioactief gelabelde varianten. Het eiwit TRAIL kan geprogrammeerde celdood (apoptose) veroorzaken in de daarvoor gevoelige kankercellen, zonder dat het gezonde cellen aantast. Trastuzumab is een aanvullend chemotherapeuticum bij een bepaald type borstkanker.

Marjolijn Lub-de Hooge (Amersfoort, 1974) studeerde farmacie in Utrecht. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij de afdelingen Medische Oncologie en Nucleaire Geneeskunde & Moleculaire Beeldvorming, en de ziekenhuisapotheek van het UMCG. Financiers waren het UMCG, de JK de Cock-stichting en KWF Kankerbestrijding. Lub-de Hooge blijft werkzaam als ziekenhuisapotheker bij het UMCG. /KN

Promotie: 15 maart 2006 te Groningen
Promovendus: mw. M.N. Lub-de Hooge
Proefschrift: New receptor targeted drugs; pharmaceutical aspects and molecular imaging
Promotor: mw. prof.dr. E.G.E. de Vries
Faculteit: medische wetenschappen

Bron: Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

Gerelateerd nieuws