• Home
  • Nieuws
  • Verwijdering primaire tumor bij borstkankerpatiŽnten zorgt voor verdubbeling overleving

Tip!

Doe de voedingstest ontvang gratis Omega 3 Visolie bij uw Personal Multi van FitForMe !

Verwijdering primaire tumor bij borstkankerpatiŽnten zorgt voor verdubbeling overleving

Het verwijderen van de primaire tumor bij vrouwen met borstkanker, waarbij de kanker is uitgezaaid, heeft een significant effect op hun overleving. Dit blijkt uit onderzoek van arts-assistent Jetske Ruiterkamp en chirurg Miranda Ernst van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ís-Hertogenbosch. Tijdens het grootste Europese kankercongres, dat van 20 tot en met 24 september in Berlijn plaatsvindt, presenteert Jetske Ruiterkamp dit onderzoek.

Jetske Ruiterkamp, Miranda Ernst en collegaís bestudeerden 728 patiŽnten, waarbij de eerste diagnose borstkanker in een vergevorderd stadium (fase IV) werd geconstateerd. Omdat borstkanker in een vergevorderd stadium als een ongeneeslijke ziekte wordt getypeerd, ontvangen de meeste vrouwen geen curatieve zorg meer. ďOngeveer veertig procent van de bestudeerde vrouwen had een operatie ter verwijdering van de borsttumor ondergaan en we besloten te kijken naar de invloed van deze operatie op hun overlevingskansĒ, aldus Jetske Ruiterkamp.

bVerdubbeling overleving
De onderzoekers van de Breast Clinic van het Jeroen Bosch Ziekenhuis ontdekten dat de vrouwen die een operatie ondergingen een overleving van 31 maanden hadden en dubbel zo lang leefden als niet geopereerde patiŽnten. Een mogelijke verklaring is dat bij verwijdering van de primaire tumor het aantal circulerende tumorcellen op een andere plek in het lichaam worden teruggebracht. Ook is het mogelijk dat de operatie het immuunsysteem reactiveert.

Beter inzicht in voordeel
Op dit moment wordt verder onderzocht hoe de patiŽnten werden gediagnosticeerd en welke behandeling zij kregen. Zo verkrijgen de onderzoekers beter inzicht welke patiŽnten met borstkanker in een vergevorderd stadium voordeel kunnen hebben van een operatieve verwijdering van de primaire tumor.

Grote veranderingen in behandeling
De onderzoekers denken dat de resultaten van hun onderzoek tot veranderingen in de behandeling van patiŽnten met borstkanker in een vergevorderd stadium (IV) zullen leiden. ďOok al weten we dat borstkanker in dit stadium ongeneeslijk is, wanneer we de overlevingskans en kwaliteit van leven voor deze patiŽnten kunnen verbeteren, hebben we een grote stap vooruit gemaakt,Ē aldus Jetske Ruiterkamp.

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ís-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patiŽnt, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis betrekt in 2011 een nieuw gebouw en wil dan het meest patiŽntgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn onder andere Oncologie, Minimaal invasieve chirurgie, Moleculaire Diagnostiek en Interventiecardiologie.

Bron: Jeroen Bosch Ziekenhuis ís-Hertogenbosch

Gerelateerd nieuws