• Home
  • Nieuws
  • Eerste resultaten medicijn tegen erfelijke borstkanker en eierstokkanker hoopgevend

Tip!

Doe de voedingstest ontvang gratis Omega 3 Visolie bij uw Personal Multi van FitForMe !

Eerste resultaten medicijn tegen erfelijke borstkanker en eierstokkanker hoopgevend

PatiŽnten met een erfelijke borstkanker en eierstokkanker waarvoor geen standaardbehandeling meer mogelijk is, blijken baat te hebben bij behandeling met een zogenaamde PARP remmer. Dit is het resultaat van een studie waar onderzoekers van de afdeling Klinische Farmacologie van het Nederlands Kanker Instituut Ė Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam nauw hebben samengewerkt met onderzoekers van het Engelse Institute of Cancer Research, het Royal Marsden ziekenhuis in Londen en het farmaceutisch bedrijf AstraZeneca. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift The New England Journal of Medicine op 24 juni.

PatiŽnten met erfelijke vormen van borst-, en eierstokkanker, veroorzaakt door veranderingen in de BRCA1 en BRCA2 genen, werden behandeld met het nieuwe middel Olaparib, een zogenaamde PARP-remmer. Ondanks dat de patiŽnten eerder waren behandeld met diverse standaardtherapieŽn reageerde de meerderheid van de patiŽnten positief op het nieuwe middel. De kanker werd kleiner of bleef gelijk en de patiŽnten waren tenminste 4 maanden stabiel in hun ziektebeeld.

Kankercellen zijn sterk afhankelijk van mechanismen om schade aan hun DNA te repareren. Een van deze reparatiemechanismen werkt via de BRCA1 en BRCA 2 eiwitten. PatiŽnten met erfelijke vormen van borst- en eierstokkanker zonder functioneel BRCA zijn afhankelijk van alternatieve manieren om hun DNA te repareren. Een van die alternatieven werkt via het enzym PARP. Wanneer PARP geremd wordt, bijvoorbeeld door het middel Olaparib, dan kunnen de kankercellen van deze patiŽnten hun DNA niet meer goed repareren en gaan de cellen uiteindelijk dood. De omringende normale lichaamscellen hebben een functioneel BRCA, en zijn dus minder afhankelijk van PARP. Dit resulteert in een ander groot voordeel dat door patiŽnten werd ervaren; het middel heeft nagenoeg geen bijwerkingen zoals die bekend zijn van andere kankerbehandelingen.

Voordat het middel als standaardbehandeling aan patiŽnten met erfelijke borst- en eierstokkanker kan worden aangeboden zullen de positieve resultaten bevestigd moeten worden in vervolgonderzoeken. Die onderzoeken zijn inmiddels gestart.

Bron: Nederlands Kanker Instituut Ė Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Gerelateerd nieuws