• Home
  • Nieuws
  • CQ-index mammacare op de internationale kwaliteitskaart

Tip!

Doe de voedingstest ontvang gratis Omega 3 Visolie bij uw Personal Multi van FitForMe !

CQ-index mammacare op de internationale kwaliteitskaart

De CQ-index mammacare is een bruikbaar instrument om de ervaringen van borstkankerpatiŽnten met de zorg in kaart te brengen. De CQ-index haakt in op een wereldwijde trend, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in het European Journal of Cancer.

In de zorg staat tegenwoordig in veel landen Ďde patiŽnt centraalí. De kwaliteit van zorg moet daarom transparant zijn en ziekenhuizen moeten weten hoe tevreden hun patiŽnten zijn, zodat ze punten waarover patiŽnten ontevreden zijn, kunnen verbeteren. Daarvoor wordt inmiddels in veel landen frequent de patiŽnttevredenheid gemeten. Tegen deze achtergrond bezien is het internationaal vernieuwend om niet de tevredenheid van patiŽnten, maar hun concrete ervaringen te meten en deze af te zetten tegen het belang van die ervaringen. Dit kan met de zogenoemde Consumer Quality-index (CQ-index), die in Nederland inmiddels is uitgegroeid tot een standaard om patiŽntenervaringen te meten.

Verbeterpunten
Ziekenhuizen kunnen met de vragenlijst concrete verbeterpunten in kaart brengen. Ze kunnen zich hier dan op richten om hun kwaliteit te verbeteren. BorstkankerpatiŽnten vinden bijvoorbeeld informatie over een second opinion belangrijk en in de praktijk hebben ze daar minder goede ervaringen mee. Een snelle afspraak na verwijzing of het snel beschikbaar komen van labuitslagen vinden patiŽnten ook belangrijk, maar kennelijk zijn de ervaringen van patiŽnten hiermee al redelijk positief in de meeste ziekenhuizen. Op die punten valt er niet veel meer te verbeteren. Het gaat dus om de verhouding van het belang dat een patiŽnt hecht aan een aspect en hoe vaak dit aspect tot een negatieve ervaring leidt.

De vragenlijst
Het NIVEL blijft de CQ-index vragenlijsten regelmatig herzien. Ziekenhuizen die ermee aan de slag willen, kunnen de vragenlijst CQ-index Mammacare downloaden op de website van het Centrum Klantervaring Zorg. Maar ook andere partijen, zoals zorgverzekeraars en patiŽntenverenigingen kunnen de vragenlijst gebruiken.

Bron: NIVEL

Gerelateerd nieuws