• Home
  • Nieuws
  • UMC St Radboud biedt 5 dagen per week sneldiagnostiek mammacare

Tip!

Doe de voedingstest ontvang gratis Omega 3 Visolie bij uw Personal Multi van FitForMe !

UMC St Radboud biedt 5 dagen per week sneldiagnostiek mammacare

PatiŽnten, met klachten van een of beide borsten, kunnen 5 dagen per week terecht bij de mammapoli van het UMC St Radboud. De poli past sneldiagnostiek toe, met de radioloog als Ďpoortartsí. De patiŽnt heeft dezelfde dag nog uitslag en kan indien nodig binnen 2 tot 3 weken geopereerd worden. Een jaar na de start van dit initiatief blijken zowel patiŽnten als huisartsen erg tevreden en wordt het blijvend voortgezet.

De mammapoli van het UMC St Radboud besloot ruim een jaar geleden, in samenwerking met regionale huisartsen, om haar dienstverlening uit te breiden van twee dagen per week naar vijf en deze anders te organiseren. Voorheen konden patiŽnten twee dagen per week terecht voor sneldiagnostiek, waarbij de chirurg de spil was in het geheel. In de huidige opzet is ervoor gekozen om de radioloog deze rol te geven. Hij is degene die in de eerste fase centraal staat in onderzoek en diagnose, in nauw overleg met zijn collegaís. Bij het grootste deel van de patiŽnten blijkt geen sprake van kanker te zijn, zij hoeven dus niet door de chirurg te worden gezien. De chirurg heeft door deze constructie meer tijd in zijn reguliere spreekuur voor patiŽnten die vervolgoperaties nodig hebben en kan patiŽnten nog sneller zien.

De sneldiagnostiek verloopt als volgt: De patiŽnt gaat ís ochtends naar de poli voor een intake met de mammaconsulent en een borstonderzoek. Vervolgens gaat zij naar de radiologie,
waar een mammografie en echografie plaatsvindt. Indien nodig besluit de radioloog meteen tot een punctie. Diezelfde middag bespreekt een speciale tumorwerkgroep, bestaande uit radioloog, patholoog, mammaconsulent en chirurg, de uitkomsten. Indien nodig stellen zij meteen een voorlopig behandelplan op. Na deze bespreking wordt de patiŽnt op de hoogte gebracht van de uitslag. De mammaconsulent plant, indien nodig, binnen twee dagen vervolgonderzoeken en een afspraak met de chirurg en operaties vinden binnen twee tot drie weken plaats.

Het initiatief blijkt een groot succes. Dankzij de samenwerking met en voorlichting aan huisartsen en de nieuwe manier van organiseren weten huisartsen en patiŽnten de mammacare poli goed te vinden. Gemiddeld ontvangt de poli zoín vier patiŽnten per dag, het maximum. Waar voorheen patiŽnten meer versnipperd in het mammatraject kwamen, waarderen de huisartsen met name de bereikbaarheid en duidelijke structuur en snelle doorlooptijd.

Speciaal voor hen is er ook een mammacare-telefoon opgezet, die 5 dagen per week bereikbaar is. Huisartsen kunnen hun patiŽnten meteen doorverwijzen naar de poli en een snelle afspraak is gegarandeerd. Uiteraard vindt er een nauwe terugkoppeling plaats van de onderzoeken en behandeling van de patiŽnten. PatiŽnten zijn erg tevreden over de snelle eerste afspraak en snelle vervolgbehandelingen. Zij kunnen gemiddeld binnen 5 dagen na doorverwijzing via hun huisarts terecht voor sneldiagnostiek. Ook de aspecten Ďbenaderingswijze, aandacht en duidelijkheidí scoren hoog in de evaluatie.

De mammapoli is bedoeld voor patiŽnten met nieuwe klachten. Reguliere controleafspraken vinden plaats via de normale lijn

Bron: UMC St Radboud Nijmegen

Gerelateerd nieuws