• Home
  • Nieuws
  • FNV platgebeld over nachtarbeid en borstkanker

Tip!

Doe de voedingstest ontvang gratis Omega 3 Visolie bij uw Personal Multi van FitForMe !

FNV platgebeld over nachtarbeid en borstkanker

De vakcentrale FNV is de laatste dagen door tientallen ongeruste leden gebeld met vragen over de relatie tussen nachtarbeid en borstkanker. ĎHet aantal reacties heeft de verwachtingen ruimschoots overtroffení, aldus directeur Jan Warning van het Bureau Beroepsziekten FNV.

De telefoontjes volgden op een oproep van de vakcentrale aan leden met borstkanker zich te melden als ze langdurig nachtarbeid hebben gedaan. Uit onderzoek blijkt dat nachtdiensten de kans op borstkanker kan vergroten.

De vakcentrale gaat nu bekijken of het mogelijk is schadeclaims in te dienen. Daarbij is het van belang andere mogelijke causale verbanden uit te sluiten, zoals erfelijkheid, eetpatronen of roken. Het gaat vooral om vrouwen die werken in de verpleging, als stewardess, bij de politie of in de horeca. 12 procent van de werkende vrouwen in Nederland doet regelmatig nachtarbeid.

In Nederland zijn nog niet eerder schadevergoedingen uitgekeerd aan werknemers met borstkanker die langdurig nachtwerk deden. Maar door ervaringen in Denemarken wil de vakcentrale bekijken of er ook in ons land mogelijkheden zijn voor een beroepsziekteclaim. In Denemarken hebben inmiddels tien vrouwen een schadevergoeding gekregen omdat zij borstkanker kregen door nachtwerk. Volgens Jan Warning een doorbraak in de discussie over nachtarbeid en borstkanker.

Bron: ANP

Gerelateerd nieuws