• Home
  • Nieuws
  • Prognostische test voor borstkanker vindt mogelijk niet alle typen tumoren

Tip!

Doe de voedingstest ontvang gratis Omega 3 Visolie bij uw Personal Multi van FitForMe !

Prognostische test voor borstkanker vindt mogelijk niet alle typen tumoren

Een door de Amerikaanse Food en Drug Administration goedgekeurde test om bij borstkankerpatiŽnten in het bloed circulerende tumorcellen te detecteren en prognostische informatie te verzamelen, is mogelijk niet geschikt voor toepassing bij alle subtypen borstkanker.

Dr. Anieta Sieuwerts en collega's van de afdeling Interne Oncologie van het Erasmus MC hebben hun bevindingen met betrekking tot de CellSearch-test op 30 december gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.

Vijf subtypes
Op basis van genetische profielen zijn vijf subtypes van borstkanker te onderscheiden: basaal, HER2-positief, luminaal A, luminaal B en het zogenaamde 'normal-like' subtype. Deze subtypes hebben allen een andere ontstaanswijze en reageren verschillend op therapieŽn tegen borstkanker. Met name de 'normal-like' borstkankercellen vertonen agressieve kenmerken. Voor dit subtype zijn (nog) geen specifieke therapievormen beschikbaar.

Uit het onderzoek van dr. Anieta Sieuwerts en collega's, werkzaam in het Josephine Nefkens Instituut en Erasmus MC - Daniel den Hoed, blijkt dat de CellSearch-test niet in alle gevallen waarbij borstkankercellen in het bloed aanwezig zijn, effectief is om de aanwezigheid van deze cellen aan te tonen. Tijdens het onderzoek bleek dat met de test de aanwezigheid van tumorcellen van het 'normal-like' subtype niet kon worden aangetoond. De test was wel succesvol in het aantonen van de andere subtypes. De onderzoekers concluderen dat nieuwe testen nodig zijn om juist cellen van het 'normal-like' subtype te herkennen.

Circulerende borstkankercellen
CellSearch is een test die, op basis van een specifiek antilichaam, circulerende borstkankercellen uit het bloed kan vangen. De test wordt gebruikt om het aantal circulerende tumorcellen te meten vůůr en tijdens de behandeling. Eerdere studies hebben laten zien dat patiŽnten die na aanvang van een therapie een vermindering van het aantal circulerende tumorcellen hebben, een grotere kans hebben goed te reageren op de therapie dan patiŽnten waarbij dit niet het geval is.

Bron: Erasmus MC Rotterdam

Gerelateerd nieuws