• Home
  • Nieuws
  • Groot verschil resultaten borstbesparende operaties

Tip!

Doe de voedingstest ontvang gratis Omega 3 Visolie bij uw Personal Multi van FitForMe !

Groot verschil resultaten borstbesparende operaties

De resultaten van borstbesparende operaties bij vrouwen met borstkanker verschillen enorm per ziekenhuis. Gemiddeld bijft bij een op de acht operaties nog kankerweefsel achter. Maar in het slechtste geval is dat dat ruim 35 procent. In het beste ziekenhuis is het maar 1,2 procent.

Dit blijkt uit het rapport Het resultaat telt - prestaties van ziekenhuizen in 2007, dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) maandag heeft gepubliceerd. Het rapport is een analyse van gegevens die ziekenhuizen verstrekten op basis van twintig prestatie-indicatoren voor ziekenhuizen.

Grote verschillen onderzoeken
Namen van ziekenhuizen worden daarin niet genoemd. De grote verschillen zijn voor de inspectie aanleiding voor nader onderzoek bij de ziekenhuizen met de hoogste en met de laagste percentages. Dat is waarschijnlijk in het voorjaar van 2009 afgerond.

Resultaten bespreken
Het is het vijfde achtereenvolgende jaar dat de IGZ een rapport over prestaties van ziekenhuizen publiceert op basis van gegevens die de ziekenhuizen zelf verstrekken. De uitkomsten geven volgens de inspectie een goed inzicht in de stand van de ziekenhuiszorg. Zij bespreekt de resultaten met de ziekenhuizen en stelt pas een rapport op over de kwaliteit van het ziekenhuis na dit gesprek.

Preventief
De prestatie-indicatoren stellen de IGZ in staat om per ziekenhuis keuzes te maken in het nader onderzoeken van onderwerpen waar zich de grootste risicoís voor onverantwoorde, onveilige zorg voordoen. Met dit preventief toezicht wil de IGZ bereiken dat ziekenhuizen gewenste verbeteringen inzetten vůůr risicoís tot een calamiteit leiden. Ook krijgen de ziekenhuizen beter inzicht in hun eigen functioneren om daarmee de kwaliteit en de veiligheid van zorg voor patiŽnten verder te verbeteren.

Vorig jaar kwamen grote verschillen naar buiten over het aantal heroperaties dat nodig was na een operatie aan de dikke darm. Ziekenhuizen waar opvallend veel tweede operaties nodig waren, doen het nu een stuk beter, zo blijk uit het onderzoek.

Bron: IGZ

Gerelateerd nieuws