• Home
  • Nieuws
  • Telegraaf: Standpunt KWF voor borstonderzoek

Tip!

Doe de voedingstest ontvang gratis Omega 3 Visolie bij uw Personal Multi van FitForMe !

Telegraaf: Standpunt KWF voor borstonderzoek

In Nederland wordt per jaar bij circa 12.000 vrouwen borstkanker vastgesteld. Daarmee is het de meest voorkomende soort kanker onder vrouwen. Hoe eerder borstkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans is op een minder ingrijpende behandeling. Bovendien is bij vroegtijdige ontdekking van kanker de kans op langdurige overleving vaak groter. Vrouwen kunnen zelf een bijdrage leveren aan vroege ontdekking, door alert te zijn op signalen (symptomen) die kunnen wijzen op borstkanker. Indien er veranderingen voelbaar zijn is het raadzaam om tijdig de huisarts te bezoeken.

Er is veel in de media te doen over borstzelfonderzoek. Moeten vrouwen nou wel of niet hun borsten onderzoeken? KWF Kankerbestrijding adviseerde vrouwen tot nu toe om maandelijks, gestructureerd borstzelfonderzoek te doen. Dat advies geeft KWF Kankerbestrijding niet meer, omdat wetenschappelijk onderzoek geen bewijs levert dat het helpt. Wel blijft KWF Kankerbestrijding vrouwen stimuleren alert te zijn op veranderingen in hun borsten. Dat lijkt hetzelfde. Waar zit dan precies het verschil?

Er zit een wezenlijk verschil tussen 'alert zijn' op veranderingen van je borsten en elke maand structureel je borsten onderzoeken. Dit laatste betekent dat volgens een bepaalde methode de borsten moeten worden onderzocht, op een vaste dag in de maand. Deze methodische aanpak is echter wetenschappelijk achterhaald.Uit onderzoek blijkt dat de kans op ontdekking van afwijkingen even groot is of je nou wel of geen gestructureerd zelfonderzoek doet. Wetenschappelijk uitkomsten botsen soms met persoonlijke ervaringen. Maar het is belangrijk dat vrouwen zich niet schuldig hoeven te voelen als ze niet aan borstzelfonderzoek doen.

De meeste vrouwen ontdekken knobbeltjes, deukjes of kuiltjes in de huid namelijk vaak toevallig. Door bijvoorbeeld een toevallige aanraking als zij onder de douche staan, bij het aandoen van de bh of door aanraking door hun partner. Het blijft dus belangrijk dat vrouwen hun lichaam goed kennen en alert zijn op veranderingen. Maar maandelijks, gestructureerd zelfonderzoek, dat hoeft niet meer.

Het is te vergelijken met moedervlekken. Ook daar moet je alert op zijn. Immers een verandering van een moedervlek kan wijzen op kanker. Maar het is niet nodig om elke maand, heel gestructureerd alle moedervlekken te onderzoeken. En dat geldt ook voor je borsten.

Bron: KWF Kankerbestrijding

Gerelateerd nieuws