• Home
  • Nieuws
  • Ex-borstkankerpatiŽnt voelt zich nog jaren patiŽnt

Tip!

Doe de voedingstest ontvang gratis Omega 3 Visolie bij uw Personal Multi van FitForMe !

Ex-borstkankerpatiŽnt voelt zich nog jaren patiŽnt

Ruim een kwart van de vrouwen die een operatie wegens borstkanker heeft ondergaan, voelt zich vijf jaar na het verwijderen van de tumor nog 100 procent patiŽnt. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo in opdracht van het farmaceutisch bedrijf AstraZeneca.

Bijna zeshonderd vrouwen die borstkanker hebben of eraan hebben geleden, lieten zich online interviewen. Bijna 90 procent van de ondervraagde vrouwen voelt zich tot vijf jaar nadat de tumor is verwijderd, in meer of mindere mate patiŽnt. Veel vrouwen voelen nog jaren na de operatie angst, spanning en onzekerheid. Ook voelen velen zich verminkt. Door de succesverhalen van beroemdheden, zoals Ellen ten Damme en Kylie Minogue, die succesvol voor de ziekte zijn behandeld, onderschat de omgeving nogal eens hoelang vrouwen zich patiŽnt blijven voelen.

De gevoelens van angst en onzekerheid zijn het grootst bij vrouwen die een anti-hormonale nabehandeling hebben ondergaan. Die wordt vaak gegeven bij vrouwen die zijn behandeld voor kanker die gevoelig is voor hormonen. De medicijnen die het risico op recidive van de ziekte verkleinen, herinneren hen dagelijks aan de ziekte. Volgens hoogleraar Emiel Rutgers van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam vallen veel vrouwen na een behandeling aan borstkanker in een zwart gat. De omgeving denkt dat de kous af is, terwijl de vrouwen - hoe goed ze er ook uitzien - zich onbegrepen voelen.

Bron: ANP

Gerelateerd nieuws