Borstkankerzorg goed geregeld

Tip!

Doe de voedingstest ontvang gratis Omega 3 Visolie bij uw Personal Multi van FitForMe !

Borstkankerzorg goed geregeld

De zorg voor patiŽnten met borstkanker is in Nederland goed geregeld. Dat blijkt uit een onderzoek dat onderzoeksbureau MediQuest uitvoerde voor Independer.nl Als beste ziekenhuis komt het Deventer Ziekenhuis uit de bus.

Het slechtst presteren ziekenhuis Amstelland in Amstelveen, het Antonius Ziekenhuis in Sneek en de buitenpolikliniek van het Antoniusziekenhuis te Emmeloord. Ziekenhuizen kunnen maximaal 4 sterren scoren in het onderzoek. Bijna een kwart (23%) scoort 3,5 ster. De helft van de ziekenhuizen scoort 3 sterren, 16% scoort 2,5 ster en 3% scoort 2 sterren. De score is gebaseerd op 29 indicatoren. De indicatoren zijn onder andere de voorzieningen per ziekenhuis, hulpprogrammaís en het aantal behandelde patiŽnten.

Ieder ziekenhuis biedt patiŽnten psychosociale ondersteuning aan. Vrijwel ieder ziekenhuis (99%) voorziet in voorzieningen als pruiken of uitwendige prothesen voor de borstkankerpatiŽnt. Hulpprogrammaís biedt 82% van de onderzochte ziekenhuizen. Dit zijn bijvoorbeeld behandelingen van veelvoorkomende klachten zoals lymfoedeem, vermoeidheid of zenuwpijn. Bij 78% van de ziekenhuizen heeft een borstkankerpatiŽnt hiervoor de keuze uit tenminste vier verschillende hulpverleners. Zoals een geestelijk verzorger, maatschappelijk werker, psycholoog of psychiater.

Alle ziekenhuizen geven aan dat ze een speciale polikliniek (mammapoli) hebben voor patiŽnten met borstkanker. Ieder ziekenhuis heeft multidisciplinaire mammateams met verschillende deskundige zorgverleners gespecialiseerd in borstkanker. MediQuest heeft een methodiek ontwikkeld om kwaliteit van zorg inzichtelijk te maken. De bronnen van hun onderzoek zijn de prestatie-indicatoren 2007 van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de gegevens van www.KiesBeter.nl. De resultaten van dit onderzoek zijn na te lezen op independer.nl.

Bron: ANP

Gerelateerd nieuws