• Home
  • Nieuws
  • Borstkanker in de familie geen goede voorspeller
Borstkanker in de familie geen goede voorspeller

Tip!

Doe de voedingstest ontvang gratis Omega 3 Visolie bij uw Personal Multi van FitForMe !

Borstkanker in de familie geen goede voorspeller

Onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum laat zien dat een familiegeschiedenis met borstkanker geen goede voorspellende waarde heeft voor het vroegtijdig ontwikkelen van borstkanker bij vrouwelijke familieleden. De resultaten van het onderzoek zijn vandaag gepubliceerd in het tijdschrift BMC Cancer.

Een verhoogd risico op borstkanker voor familieleden van borstkankerpatiŽnten is in veel studies aangetoond en een familielid met borstkanker op jonge leeftijd is een indicatie voor borstkankerscreening. Volgens de onderzoekers zijn deze indicaties mogelijk onderhevig aan bias omdat zij grotendeels gebaseerd zijn op gegevens van BRCA1/2 mutatiefamillies en deze verklaren maar een klein deel van de familieclustering van borstkanker.
Bijna tweeduizend vrouwen namen deel aan een populatiestudie om de voorspellende waarde van familiegeschiedenis van borstkanker te onderzoeken. Het bleek dat de voorspellende waarde voor het ontwikkelen van borstkanker voor de leeftijd van 70 jaar 13 procent was, 11 procent voor de leeftijd van 50 jaar en slechts 1 procent voor de leeftijd van 30 jaar. Onderzoeksleider Geertruida de Bock concludeert dan ook: ďdeze getallen zijn veel lager dan de meeste vrouwen eigenlijk verwachten. Als we de indicatie familiegeschiedenis toepassen worden veel te veel vrouwen die geen borstkanker ontwikkelen op vroege leeftijd onnodig gescreend.Ē
Gezien de psychologische belasting die screening met zich meebrengt, pleiten de onderzoekers dan ook voor meer stringente regels alvorens jonge vrouwen te adviseren deel te nemen aan screeningsprogrammaís.

Bron: Mednet.nl

Gerelateerd nieuws