• Home
  • Nieuws
  • Hoger beroep in zaak borstkankerscreening

Tip!

Doe de voedingstest ontvang gratis Omega 3 Visolie bij uw Personal Multi van FitForMe !

Hoger beroep in zaak borstkankerscreening

Het proefprocessenfonds Clara Wichmann probeert in hoger beroep toch voor elkaar te krijgen dat vrouwen ouder dan 75 jaar, op kosten van de overheid mogen laten onderzoeken of ze borstkanker hebben. Het fonds heeft dat gisteren bekendgemaakt.

Eind oktober wees de rechtbank in Den Haag een claim af. Volgens de rechtbank is niet voldoende aangetoond dat het bevolkingsonderzoek naar borstkanker bij vrouwen boven de 75 levensverlengend is. Tot nu toe geldt het bevolkingsonderzoek naar borstkanker voor vrouwen tot en met 75 jaar.

Wetenschappers stellen dat bejaarde vrouwen met borstkanker meestal aan iets anders overlijden dan aan de kanker. Dit omdat gezwellen op oudere leeftijd langzaam groeien.

Volgens het Proefprocessenfonds, drie vrouwen uit de doelgroep en de BorstkankerVereniging Nederland, overlijden per jaar enkele honderden vrouwen die ouder zijn 75 jaar onnodig aan borstkanker.

Ze noemen het besluit om het gratis bevolkingsonderzoek alleen te laten gelden voor vrouwen tot en met 75 jaar een geval van leeftijdsdiscriminatie.

Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar krijgen eens in de twee jaar een uitnodiging om een mammografie te laten maken. Op deze manier kan een eventueel geval van borstkanker snel worden opgespoord en heeft de vrouw een grotere kans de ziekte te overleven.

Bron: ANP

Gerelateerd nieuws