• Home
  • Nieuws
  • Chemotherapie niet altijd effectief in de strijd tegen kanker

Tip!

Doe de voedingstest ontvang gratis Omega 3 Visolie bij uw Personal Multi van FitForMe !

Chemotherapie niet altijd effectief in de strijd tegen kanker

Jonge borstkankerpatiŽnten onder de 40 jaar die in aanvulling op een borstoperatie of bestralingen chemotherapie voorgeschreven krijgen hebben hier mogelijk geen baat bij. Uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), dat het online tijdschrift Breast Cancer Research gepubliceerd heeft, blijkt dat dit met name het geval is bij hormoongevoelige tumoren.

ďWanneer borstkanker zich op een jonge leeftijd ontwikkelt, is dat voor de overlevingskans nadeligĒ, legt onderzoeksleider dr. J van der Hage uit. ďMaar sommige jonge vrouwen ondergaan nu mogelijk onnodig de hinderlijke bijwerkingen van chemotherapie, en dat kan voorkomen worden.Ē

Bijna 10 procent van de Europese vrouwen die borstkanker krijgen is jonger dan 40 jaar. Tweederde van de borstkankergevallen is hormoongevoelig, dit wil zeggen dat in die tumoren hoge concentraties cellen met oestrogeenreceptoren worden aangetroffen (dit wordt oestrogeenreceptor positief genoemd (ER+)). Deze tumoren groeien veelal minder agressief dan tumoren die oestrogeenreceptor negatief zijn (ER-) en vrouwen met ER+ borstkanker hebben een betere overlevingskans.

Momenteel wordt jonge borstkankerpatiŽnten aangeraden om naast een operatie waarbij de tumor en/of de gehele borst verwijderd wordt, chemotherapie te ondergaan. Uit vier klinische studies van de European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC) gecoŲrdineerd door professor C.J.H. van de Velde van het LUMC, heeft een onderzoeksteam van de EORTC patiŽnten geselecteerd om de effectiviteit van chemotherapie bij jonge vrouwen te onderzoeken.

Uit het onderzoek bleek dat ER+ patiŽnten die chemotherapie ondergingen geen betere overlevingskans hadden dan ER- patiŽnten die chemotherapie kregen. Het verschil in overlevingskans tussen de twee onderzoeksgroepen betrof slechts 5 procent (in het voordeel van de ER- patiŽnten), waaruit blijkt dat de chemotherapie geen voordeel opleverde voor de hormoongevoelige patiŽnten.

ďAanvullende chemotherapie is een veel toegepaste, maar mogelijk ineffectieve behandelingsvorm voor ER+ borstkankerpatiŽnten van 40 jaar of jonger. Hormoongevoeligheid zal in de toekomst een sleutelrol gaan spelen bij het vaststellen van de juiste behandelmethode in de strijd tegen deze ziekte bij jonge vrouwen,Ē aldus dr. Van der Hage.

Bron: Leids Universitair Medisch Centrum

Gerelateerd nieuws