Tip!

Doe de voedingstest ontvang gratis Omega 3 Visolie bij uw Personal Multi van FitForMe !

Borstzelfonderzoek is wel goed

In het AD/Utrechts Nieuwsblad van zaterdag 30 september wordt de indruk gewekt dat oncoloog prof. dr. Elsken van der Wall tegen borstzelfonderzoek is. Dat is niet juist. Borstzelfonderzoek is goed, maar vermindert kans op sterven aan borstkanker niet.

Van der Wall benadrukt dat het goed is dat vrouwen hun lichaam kennen en zichzelf serieus nemen als ze iets voelen in hun borsten. Het gaat erom vertrouwd te zijn met de eigen borsten, zodat een afwijking opvalt.

ďStel dat je tijdens het douchen of als je je insmeert of in de spiegel kijkt, een afwijking ziet of voelt. Waar het om gaat is dat je dan meteen naar de dokter gaat en je niet laat afschepen. Maar nauwkeurig maandelijks zelfonderzoek lijkt niet bij te dragen in het eerder ontdekken van kanker." Van der Wallís advies wordt gedeeld door de Borstkanker Vereniging Nederland en de KWF Kankerbestrijding (KWF).

Wat Van der Wall wilde aangeven in het artikel in het AD is dat op dit moment geen enkel vergelijkend onderzoek aantoont dat maandelijks borstzelfonderzoek een goede methode is om de kans om te sterven aan borstkanker te verkleinen. In alle vergelijkende studies, waarin meer dan 388 duizend vrouwen zijn verdeeld in een groep die wel intensief waren geÔnstrueerd maandelijks zelf borstonderzoek te doen en in een groep vrouwen die dat niet werd geadviseerd, is de gemiddelde grootte van de borstkanker die gevonden wordt in beide groepen hetzelfde, en ook de sterfte aan borstkanker.

De vrouwen die aan regelmatig zelfonderzoek doen hadden wel een minstens twee keer zo grote kans om een onnodige borstoperatie te ondergaan voor een goedaardige aandoening. Op basis van al deze onderzoeken is er op dit moment geen wetenschappelijk bewijs dat maandelijks borstzelfonderzoek de kans op sterfte aan borstkanker verkleint. ďMaarĒ, benadrukt van der Wall nogmaals, ďhet blijft belangrijk dat een vrouw goed weet hoe haar borsten normaal aanvoelen en dat zij naar de dokter gaat als zij een afwijking voelt of zietĒ.

Voor het volledige onderzoek waarop prof. dr. Elsken van der Wall haar advies baseert, zie The Cochrane Library en de website van de Borstkanker Vereniging Nederland (www.borstkanker.nl).

Bron: UMC Utrecht

Gerelateerd nieuws