• Home
  • Nieuws
  • Betere genezing borstkanker door extra bestraling na ingreep

Tip!

Doe de voedingstest ontvang gratis Omega 3 Visolie bij uw Personal Multi van FitForMe !

Betere genezing borstkanker door extra bestraling na ingreep

BorstkankerpatiŽnten hebben betere kans op genezing als ze na operatie met een extra dosis worden bestraald. Dat concluderen onderzoekers in het augustusnummer van het tijdschrift Journal of Clinical Oncology.

Onderzoeksleider Harry Bartelink van het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam baseert zich op gegevens van 5000 borstkankerpatiŽnten die tien jaar zijn gevolgd. Voor het onderzoek werkte het NKI samen met 32 andere Europese instituten.

Bij patiŽnten die na een borstbesparende operatie met een extra dosis werden bestraald constateerden de onderzoekers 40 procent minder kans op terugkeer van de tumor. De grootste winst werd bij jonge vrouwen met borstkanker waargenomen. Acht van de tien patiŽnten waren na tien jaar nog in leven.

De uitkomsten van dit onderzoek hebben inmiddels geleid tot wereldwijde aanpassing van het behandelingsschema bij vrouwen, laat Bartelink weten. In een nieuw Nederlands samenwerkingsverband is Bartelink, hoogleraar radiotherapie, met een grote studie begonnen waarmee hij de behandelingsresultaten van jonge vrouwen met borstkanker nog verder hoopt te verbeteren. Tegelijkertijd wordt onderzocht hoe met moderne moleculaire biologische technieken de gevoeligheid voor bestraling beter kan worden voorspeld.

Bron: ANP

Gerelateerd nieuws