• Home
  • Nieuws
  • Borststructuur beÔnvloedt kans op kanker

Tip!

Doe de voedingstest ontvang gratis Omega 3 Visolie bij uw Personal Multi van FitForMe !

Borststructuur beÔnvloedt kans op kanker

Hoge bloedwaarden van groeifactoren en hormonen die de celdeling stimuleren en het risico op borstkanker verhogen, hebben geen effect op de hoeveelheid klier- en bindweefsel in de vrouwelijke borst. Dat zegt Martijn Verheus in zijn proefschrift.

Vrouwen van wie de borsten voor een groot gedeelte uit klier- en bindweefsel bestaan, hebben een groter risico op borstkanker dan vrouwen die juist veel vetweefsel in de borsten hebben. Van IGF-I en vrouwelijke geslachtshormonen is bekend dat ze de celdeling stimuleren. Hoge bloedwaarden van vrouwelijke geslachtshormonen en waarschijnlijk ook IGF-I geven ook een hogere kans om borstkanker te krijgen.

Verheus onderzocht of dit effect verloopt via een grotere hoeveelheid klier- en bindweefsel bij deze vrouwen. Bij ongeveer 1000 deelneemsters aan het bevolkingsonderzoek op borstkanker (Prospect-EPIC studie), die ook bloedmonsters gaven en gezondheidsvragenlijsten invulden, werden IGF-I en hormoonwaarden bepaald. Op series van borstfotoís uit het bevolkingsonderzoek werd de hoeveelheid klier- en bindweefsel vastgesteld. Uit het onderzoek blijkt dat het effect van IGF-I en geslachtshormonen op het ontstaan van borstkanker waarschijnlijk niet via een verandering van de hoeveelheid klier- en bindweefsel in de borst verloopt.

Martijn Verheus promoveert op 23 mei aan de Universiteit Utrecht.

Bron: UMC Utrecht

Gerelateerd nieuws