• Home
  • Nieuws
  • Internationale teleconsultatie bij behandeling borstkanker

Tip!

Doe de voedingstest ontvang gratis Omega 3 Visolie bij uw Personal Multi van FitForMe !

Internationale teleconsultatie bij behandeling borstkanker

Artsen van vier Duitse ziekenhuizen en het UMC St Radboud starten 21 mei a.s. met teleconsultatie via het beveiligde intranet van het Radboud. Voor het eerst wordt deze communicatietechnologie toegepast in grensoverschrijdende samenwerking in medisch-specialistische zorg. Dit is een belangrijke vooruitgang in de gezamenlijke behandeling van Duitse patiŽnten met borstkanker.

Sinds 2006 vormen de vier Duitse ziekenhuizen: het St. Antonius Hospital uit Kleve, het Wilhelm Anton Hospital uit Goch, Krankenhaus Bethanien uit Moers en het Johanniter Krankenhaus uit Duisburg-Rheinhausen samen met het UMC St Radboud een erkend ĎBrustkrebsZentrumí voor hoogwaardige medisch-specialistische behandeling van Duitse borstkankerpatiŽnten uit de Euregio Rijn-Waal . De afdeling Radiotherapie van het UMC St Radboud is in 2006 gevisiteerd door de Duitse Inspectie van gezondheidszorg en daarbij buitengewoon positief beoordeeld. De afdeling ondersteunt de ziekenhuizen met specialistische kennis voor de behandeling van borstkankerpatiŽnten.
PatiŽnten uit het Wilhelm Anton Hospital uit Goch worden in het UMC St Radboud behandeld voor radiotherapie en de patiŽnten van de andere ziekenhuizen kunnen terecht in een van de drie overig genoemde instellingen.

Teleconsultatie
Bij de behandeling van oncologische patiŽnten is communicatie tussen de betrokken specialismen van groot belang. Interdisciplinaire consultaties tussen de Duitse en Nederlandse artsen vormden een voorwaarde voor de erkenning als ĎBrustkrebsZentrumí. Dankzij de teleconsultatie beschikken alle artsen altijd over dezelfde informatie en besparen zij veel reistijd. Vanaf vier locaties bespreken zij gezamenlijk de rŲntgenfotoís, CT-scans, mammogrammen en behandelplannen. Op deze wijze nemen specialisten uit Nijmegen op afstand deel aan patiŽntenbesprekingen in Duitsland. Deze nieuwe manier van samenwerken bij de behandeling van oncologische patiŽnten is een mijlpaal in de grensoverschrijdende gezondheidszorg in het gebied Euregio Rijn Ė Waal.

Het UMC St Radboud is in Nederland koploper op gebied van digitale videoconferencing.
Het Radboud beschikt over een speciaal voor videoconferencing aangelegd veilig netwerk, dat voor het ĎBrustkrebsZentrumí tot over de grens werd uitgebreid. Technici van het Radboud hebben het netwerk ontworpen en voeren het beheer. De Duitse partners hebben videoconferencingapparatuur geÔnstalleerd, waarna deze ziekenhuizen zijn gekoppeld aan het netwerk van het Nijmeegse UMC. De specialisten van het ĎBrustkrebsZentrum gaan het vanaf 21 mei 20007 wekelijks gebruiken.

Cofinanciering
Dit project is gecofinancierd door het EU-programma INTERREG IIIA van de Euregio Rijn-Waal, de ministeries van VWS van Nederland en MWA van Nordrhein-Westfalen en de provincie Gelderland.

Bron: UMC St Radboud Nijmegen

Gerelateerd nieuws