• Home
  • Nieuws
  • Meer geld voor woonvormen dementerenden

Tip!

Doe de voedingstest ontvang gratis Omega 3 Visolie bij uw Personal Multi van FitForMe !

Meer geld voor woonvormen dementerenden

Het kabinet trekt tot 2011 80 miljoen euro uit om kleinschalige woongroepen voor ouderen op te zetten.

De ambitie van staatssecretaris Bussemaker is dat binnen 4 of 5 jaar eenderde van alle opvang voor dementerende ouderen kleinschalig is. Concreet betekent dit dat er dan 20.000 plaatsen zijn. Ter vergelijking: in 2005 waren er nog ruim 4.400 plaatsen kleinschalig wonen voor mensen met dementie.

Keuzemogelijkheid bieden
De staatssecretaris wil kleinschalige zorg niet opleggen aan mensen. In haar optiek moeten mensen die zijn aangewezen op dementiezorg, op termijn wel kunnen kiezen waar ze zorg willen krijgen. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat kleinschalig wonen ook niet geschikt is voor alle cliŽnten. Sommige dementerenden worden juist heel onrustig in een gezamenlijk huishouden of hebben zware lichamelijke zorg nodig.

Meer variatie in woonvormen
De 80 miljoen euro die het kabinet nu beschikbaar stelt, is vooral bedoeld om zorginstellingen te helpen meer variatie in woonvormen aan te bieden. Bussemaker heeft een voorkeur voor kleinschalige voorzieningen in de wijk, omdat cliŽnten dan in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. Het contact met familie en mantelzorgers blijft op die manier in stand.

Bron: Min. VWS

Gerelateerd nieuws