Bezig met laden

 

 

The Blind Run: unieke ervaring voor het goede doel

Bij The Blind Run staat het goede doel voorop: samen hardlopen en zo geld in te zamelen voor Vereniging Bartiméus Sonneheerdt om blinde en slechtziende kinderen te kunnen helpen. "The Blind Run is niet alleen voor blinden die met een loopmaatje willen hardlopen," zegt Hilde van der Vegt van Bartiméus Sonneheerdt. "Bij duo's ziende deelnemers krijgt één teamlid een speciale blinddoek om. Voor alle deelnemers, echt blind of geblinddoekt, zal het vooral een persoonlijke uitdaging worden: wie durft zoveel mogelijk rondes van een kilometer hard te lopen vertrouwend op slechts de mondelinge aanwijzingen van je loopmaatje en de verbinding via een lint? Pas dan ervaar je hoe afhankelijk je bent van je zicht maar ook van je loopmaatje, die ervoor moet zorgen dat je goed het parcours doorkomt. Het zal een bijzondere ervaring worden, waarbij het niet gaat om het winnen maar om het dúrven. En je krijgt zeker nog meer bewondering voor de blinde hardlopers op de paralympics."

Vrees overwinnen
Bert van Leeuwen, de populaire tv-presentator van onder andere 'Het Familiediner' is al jaren ambassadeur van Bartiméus-Sonneheerdt. Van Leeuwen: "Alleen met de beste oogzorg en hulpmiddelen kunnen blinde en slechtziende kinderen volop meedoen in de maatschappij. Of het nou gaat om wonen, naar school gaan, werken, spelen of sporten. Meer dan 80% van de informatie die kinderen binnenkrijgen tijdens het leren, komt binnen via de ogen: dat maakt concrete hulp zo belangrijk en daarvoor maakt Bartiméus Sonneheerdt zich sterk. Elke ronde die wordt volbracht levert geld op voor het goede doel. Daar moet je het als deelnemer in eerste instantie voor doen. Maar het wordt voor de lopers natuurlijk ook een uitdaging of ze in het duister achter die blinddoek durven vertrouwen op hun loopmaatje. Die vrees moet je echt overwinnen."

Zorgvuldig uitgestippeld
Als locatie voor deze allereerste Blind Run is gekozen voor het mooie en centraal gelegen Griftpark aan de Blauwkapelseweg in Utrecht. Het parcours van ongeveer een kilometer wordt zorgvuldig uitgestippeld zodat de geblinddoekte deelnemers veilig kunnen lopen op een zo vlak mogelijk wegdek.

3000 blinde en slechtziende kinderen
De opbrengst van The Blind Run gaat naar Bartiméus Sonneheerdt (www.steunbartimeus.nl). Zij besteden het geld aan betere oogzorg en hulpmiddelen voor blinde en slechtziende kinderen. In Nederland zijn circa 350.000 mensen blind of slechtziend, daaronder zijn ongeveer 3.000 kinderen. Zij hebben hulp nodig om veilig te kunnen spelen en sporten, goed te kunnen leren op school en op te groeien tot zo zelfstandig mogelijke volwassenen.

Waar gaat het geld naartoe
Het geld dat met The Blind Run wordt opgehaald, wordt concreet besteed aan de volgende kinderprojecten:
- Project 'Zicht op mezelf'. Een digitaal en interactief lespakket waarmee kinderen die blind of slechtziend zijn in groep 3 en 4 spelenderwijs leren om te gaan met hun visuele handicap.
- Onderzoek naar beter leren lezen voor slechtziende kinderen. Voor sommige slechtziende kinderen is lezen een moeilijke klus, soms zelfs haast onmogelijk.
- Verbetering van de oogzorg voor kinderen met albinisme. Kinderen met Albinisme krijgen vaak te maken met oogproblemen. Onderzoek moet beter kunnen voorspellen welk kind veel en welk kind weinig oogzorg nodig heeft.

Programma
- 9.45 Gezamenlijke warming up
- 10.00 Start!
- 10.00 -12.00 Lopen
- 12:15 Huldiging Best Blind Runner

- website: http://www.theblindrun.nl