Lichaam en anatomie

Overgang

Wat is de overgang?

De overgang is een aandoening die alleen bij vrouwen voorkomt. Een vrouw in de overgang neemt afscheid van haar vruchtbare periode. 5 tot 10 jaar voordat een vrouw in de overgang komt verloopt de menstruatie al niet meer helemaal meer regelmatig. De vrouw slaat af en toe een eisprong over of er is een eisprong waarbij meerdere eitjes tegelijk rijpen.

Vaak verloopt de overgang niet geleidelijk maar heeft de vrouw last van pieken en dalen.

Symptomen van de overgang

Klachten bij de overgang zullen van mens tot mens verschillen. Maar hier zijn enkele symptomen op een rij gezet:

  • Opvliegers
  • Emotionele periodes
  • Gevoelige huid
  • Hormoon evenwicht verstoord
  • Aankomen
  • Borsten worden slapper

De overgang start omdat de hormonen die de menstruatie reguleren (oestrogeen en progesteron) in lagere hoeveelheden worden geproduceerd. De rijping van de eicellen verandert daardoor ook. Uiteindelijk stopt de rijping helemaal, waardoor de oestrogeenproductie definitief daalt. De overgangsjaren zijn daarom een beetje te vergelijken met een omgekeerde puberteit. Zoals er in de puberteit grote hormonale veranderingen plaatsvinden die zich geestelijk en lichamelijk uiten, is dat voor een vrouw in de overgang hetzelfde.

Het veranderende oestrogeenniveau veroorzaakt de typische overgangsverschijnselen. Een voorbeeld is een zwaardere menstruatie. Als de rijping van de eicellen langer duurt, wordt het baarmoederslijmvlies langer gestimuleerd door te groeien. Met als gevolg dat tijdens de menstruatie meer baarmoederslijmvlies wordt afgestoten.

De laatste menstruatie wordt de menopauze genoemd. Dat is dus een moment dat alleen achteraf kan worden bepaald.

Klachten bij de overgang

De overgang wordt vaak bestempeld als een periode vol lichamelijke en geestelijke ongemakken. Dat ligt genuanceerder. Bijna álle vrouwen merken dat ze in de overgang zijn. Maar niet elke vrouw heeft tien jaar lang opvliegers of stemmingswisselingen door de overgang. Als u erg last hebt van sommige klachten kunt u het beste even langs de huisarts gaan. Deze zal samen met u naar een oplossing zoeken om de klachten te verminderen.

Lees meer over dit onderwerp in onderstaand boek:


Alles wat je moet weten over de overgang.

Auteur: Saron Petronilia

Reactie plaatsen