Alvleesklier

Wat is de alvleesklier?

De alvleesklier (pancreas) is een langwerpig orgaan van ongeveer 12,5 cm dat zich in het bovenste gedeelte van de buik achter de maag bevindt en een uitgang heeft in de dunne darm. De alvleesklier speelt een belangrijke rol in het spijsverteringsproces.

De alvleesklier produceert enzymen die eiwitten, vetten en koolhydraten helpen verteren zodat ze door de dunne darm kunnen worden opgenomen.

Daarnaast heeft de alvleesklier een endocriene functie: in speciale cellen worden hormonen – waaronder insuline – geproduceerd. Insuline regelt het gebruik en de opslag van glucose, de belangrijkste energiebron van het lichaam.

Aandoeningen waarbij de alvleesklier aangetast kan worden

  • Congenitale defecten (geboorteafwijkingen) als aplasie (afwezigheid van de alvleesklier), hyper- of hypoplasie (afwijkende grootte van de alvleesklier), structuurdefecten en andere afwijkingen, als cystische fibrosis.
  • Pancreatitis, ontsteking van de alvleesklier. Als deze aandoening plotseling optreedt, spreken we van ‘acute pancreatitis’. Wanneer deze zich over een langere periode manifesteert, wordt de term ‘chronische pancreatitis’ gebruikt.
  • Alvleesklierkanker. Omdat een tumor in de alvleesklier vaak geen of weinig symptomen veroorzaakt, wordt de diagnose vaak pas gesteld wanneer de kanker is uitgezaaid of als de tumor zo groot is dat hij tegen andere organen drukt.
Reactie plaatsen